СПЦ.рс, 20. 10. 2008, Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку

Књига „Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку“ Фото: СПЦ.рс

Књига „Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку“ Фото: СПЦ.рс

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска наставља своју издавачку делатност овога пута књигом “Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку“

Двојезична књига представља једно потресно сведочење о шиптарском геноциду који се систематски спроводио у читавом 20. веку а који се наставља до данашњега дана. Припрема ове књиге је трајала пуне три године. Књигу чине 215 докумената издвојених из архиве епархије рашко-призренске која је чудом Божијим пренета из Призрена само дан пре страшног мартовског погрома 2004. године.

Сређивање архиве препуштено је госпођи Славици Радомировић, службенику Координационог центра за Косово и Метохију и њеним сарадницима. За ову књигу су изабрана само она документа која јасно и недвосмислено сведоче и упућују поруку свима којима је намењена, о грандиозним размерама злочина почињених над Србима Косова и Метохије, њиховој духовној и културној баштини, као и на покретној и непокретној имовини током двадесетог века.

Овај историјски парадокс, да национална мањина у једној држави угрожава већински народ по коме се и сама држава зове, приказан је у овој књизи у пет целина и поткрепљен је великим бројем факсимила. Први део носи наслов шиптарски злочини над Србима до 1941 године, други део говори о уништавању српских цркава од Шиптара у Другом светском рату. Трећи део чине сведочења о зверствима Шиптара и затирању Српства у периоду од 1941 до 1945. Четврти део говори о новим насиљима Шиптара и комунистичког режима у периоду од 1946 до 1982 године док, у петом делу су сведочења из периода од 1983 до 1988 године.

Период од 1989 до данас је намерно изостављен јер како објашњава у предговору Епископ рашко-призренски Артемије “То ће, вероватно, као анекс овој књизи штампати неко други, када се буде писало о догађањима у вези распада СФРЈ, као и о владавини УНМИК-а на Косову и Метохији“. По његовим речима појава ове књиге управо данас, када моћници светске заједнице настоје да све те шиптарске злочине кроза векове, као и ове најновије почињене над српским народом и његовим светињама, награде давањем независности Косову и Метохији, односно одвајањем Косова и Метохије од Србије, представља глас савести и погажене правде која вапије на небо.

Епархија рашко-призренска се захваљује свима који су својим трудом омогућили да истина путем ове књиге изађе на видело.

Књига ће бити представљена публици на предстојећем Сајму књига у Београду на штанду Епархије рашко-призренске у хали 14.

 

Извор: Епархија рашко-призренска

 

Књига се може набавити у књижари Жагор, поручити преко сајта www.srbinaokup.info, и/или погледати на вези 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed