СРНА, 17. 8. 2023, Велика улога Кола српских сестара у српском друштву

Испред Соколског дома Фото: Слободна Херцеговина

Испред Соколског дома Фото: Слободна Херцеговина

Веома је значајна улога Кола српских сестара у српском друштву, посебно у тешким временима, попут ратних деведесетих у Херцеговини, када су несебично помагале народу, речено је на вечерашњој свечаној академији „Диптих о милосрђу“ у Tребињу, одржаној поводом 120 година од оснивања Кола.

Његово преосвештенство епископ диселдорфски и све Њемачке Григорије истакао је да је веома велики значај институције Кола српских сестара, које је увијек активно, нарочито у критичним временима и тамо гдје је српски народ угрожен.

Владика Григорије изјавио је новинарима уочи академије да је веома значајна помоћ и милосрђе које чланица Кола увијек имају према народу, напомињући да сви људи треба да буду милосрдни.

Предсједавајућа Сабора Кола српских сестара Сенка Дурутовић, присјетивши се активности Кола српских сестара у Херцеговини током протеклог рата када се посебно обновио њихов рад и када заједно са упокојеним владиком Атанасијем помагале народу, рекла је да су то радиле из чисте љубави због страдања српског народа у том периоду.

Она се присјетила велике улоге владике Атанасија у Херцеговини, нарочито у то ратно вријеме, истичући да је он сагорио да помогне Херцеговини и да нема Херцеговца коме није добро учинио и није био узор.

У оквиру академије отворена је и изложба радова протојереја Војислава Билбије под називом „Бог и човјек“ у требињском Музеју Херцеговине, на којој је представљен цјелокупни умјетнички рад проте Билбије.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић рекао је да је Секретаријат подржао отварање те изложбе и да ће наставити да помаже сличне културне догађаје, као и очување српског културног насљеђа широм Српске.

Давидовић је навео да ће наставити да подржавају пројекте као што су су рестаурација старих икона, рукописа, као и пројекте у Манастиру Житомислићу, рад на простору у коме ће бити смјештена цјелокупна заоставштина владике Атанасија, рестаурацију Чајничког јеванђеља и отварање епархијске ризнице у Бијељини.

Академија је одржана са благословом Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, а уприличена је на платоу Музеја Херцеговине у Tребињу.

Коло српских сестара основано је 1903. године и својим активностима наставило је да помаже онима којима је помоћ потребна у Србији и дијаспори кроз цијели 20. вијек.

Иницијатор настанка овог женског патриотског, добротворног и културно-просвјетитељског удружења била је сликарка Надежда Петровић, а назив је дао писац Бранислав Нушић.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed