РТРС, Срна, 8.8.2018, Нема правде за убијене српске цивиле код Братунца

Гробље у Братунцу Фото: РТРС, СРНА

Гробље у Братунцу Фото: РТРС, СРНА

Прислуживањем свијећа за покој душа осам српских цивила из Јежестице и полагањем цвијећа код Централног спомен-крста у братуначком гробљу данас је обиљежено 26 година од страдања 12 српских цивила у Јежестици, Шиљковићима и Залужју код Братунца које су убили муслимански војници из Сребренице.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић рекла је да се предмет „Јежестица“ налази међу десетак предмета о страдању Срба из Братунца који „скупљају прашину“ по ладицама правосуђа БиХ.

Она је подсјетила да је овај предмет требало да буде завршен крајем 2015. године када је требало да буде подигнута оптужница, али се ништа по том питању није урадило.

– Питамо се да ли тужилац Џевад Муратбеговић ишта ради на овом случају или чека да свједоци и злочинци умру уз образложење да није било довољно доказа – навела је Филиповићева.

Она је истакла да Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила неће одустати од борбе за истину и правду.

– Позивамо све органе и институције Републике Српске да се одреде према овом проблему и односу правосуђа БиХ према починиоцима злочина над Србима, да се предузму неке конкретне мјере и спријечи даљи једностран, пристрасан и необјективан рад правосуђа, игнорисање српских жртава и омаловажавање њихових породица – поручила је Филиповићева.

Она је истакла да правосуђе БиХ на овај начин својим одлукама ствара криву и неистиниту слику о рату у БиХ, јер према пресудама произилази да су у рату страдали само припадници бошњачког народа, што није тачно, јер су жртве имали сви народи, али нису одговарали сви злочинци.

– Породице су огорчене јер нико не одговара за масовна монструозна убиства цивила у Јежестици и другим братуначким и сребреничким селима. Процесуирају се само Срби којима се незаконито изричу дугогодишње казне упркос побијању тих пресуда од Европског суда за људска права у Стразбуру – закључила је Филиповићева.

Цвија Кондић, којој су два брата убијена, рекла је да је жалосно и срамотно што за овај злочин нико није одговарао.

– Ми дођемо да прислужимо свијеће и одамо почаст, али правде нема и то породице убијених посебно боли. Неправда нас поједе – поручила је Кондићева.

Она је навела да су мјештани били на њивама када су припадници муслиманских формација из Сребренице ушли у село и почели убијати и палити.

– У кући су ухватили моју браћу Анђелка и Драгана Млађеновића. Анђелку су одсјекли главу, а Драгана су изболи и слупали му главу – присјећа се Кондићева.

Она је додала да су муслимански војници натјерали мајку Савку да носи синову главу, а онда су и њу убили и главу однијели у Сребреницу гдје су је закачили за аутомобил и возили улицама. Анђелкова глава никад није нађена.

Кондићева је рекла да су Савку Стјепановић и још неколико мјештана убили док су жели жито, те да су након тога попалили куће и објекте и повукли се из села.

Тако су радили у свим српским селима око Сребренице и Братунца до којих су успјели допријети.

Након неколико сати Срби су се вратили у спаљену Јежестицу и затекли убијене и масакриране мјештане које су достојно сахранили у братуначком гробљу, јер их због сталне пуцњаве нису могли сахранити на сеоском гробљу.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed