Вечерње новости, 16.4.2018, Велики рат у „малим новинама“

„Мале новине“  и  Михаило Маџаревић  Фото: Википедија, Вечерње новости

„Мале новине“ и Михаило Маџаревић Фото: Википедија, Вечерње новости

Ваљевци од заборава настоје да сачувају хероје и значајне догађаје у светском сукобу на почетку 20. века. Подухват Удружења за неговање традиције ваљевског краја

ПРВИ српски авион у борбу је полетео са аеродрома у Ваљеву. Наши војници су имали најбоље пушке на свету – „кокинке“, које је усавршио човек са ових простора, као и оригинално наоружање и маскирну опрему. Липтон, чије чајеве данас пијемо, здушно је помагао Србима, говорећи да је то најдружељубивији народ на свету. Краљ Петар Први Карађорђевић био је син Ваљевке. Српска војска прва је у историји оборила војни авион и водила рововску битку, и није изгубила ниједну ратну заставу. Подвизи српских лекара у Великом рату и однос према непријатељу светионик су за човечанство.

Ово је део од укупно стотину занимљивости о Великом рату, сабраних у „Малим новинама“, заједничком подухвату Удружења за неговање традиције и културе ваљевског краја и Књижевног клуба Ваљево. У питању су изузетно вредне и занимљиве информације за које, нажалост, нема места у уџбеницима.

– Желимо да их предочимо јавности, да бисмо допринели сећању на наше претке – каже Маринко Лугоња, председник Удружења за неговање традиције и културе ваљевског краја.

– Хуманост коју су показали српски војници у Великом рату, пожртвовање за отаџбину и породицу, потврдили су снагу народа. Био је то најславнији период нашег постојања, а Ваљево, као битна тачка у том периоду, имајући у виду славну Колубарску битку, треба да сија посебним сјајем, макар и кроз сећање.

ПОВОДОМ стогодишњице победе и завршетка Великог рата, два удружења припремила су изложбу Тамо далеко 1918-2018. На изложби су представљени фрагменти Малих новина, са стотину занимљивости, али и прича о херојским подвизима српских војника из тог периода, а у вези са Ваљевом.

Meђу њима је и прича о Михаилу Маџаревићу, који је због многобројних подвига и храбрости био жива легенда српске војске. У току борби на Солунском фронту, током битке на Кајмакчалану, догодио се најблиставији тренутак његове војничке каријере – освајање највишег врха, Кучковог камена. За ту акцију престолонаследник Александар Карађорђевић и француски генерал Морис Сарај наградили су га својим одликовањима – Орденом Карађорђеве звезде и Орденом Легије части.

 

Странице „Малих новина“  Фото: Вечерње новости

Странице „Малих новина“ Фото: Вечерње новости

– Намера нам је да једна улица у Ваљеву понесе име Михаила Маџаревића – каже Лугоња.

– Да се, између осталог, у сарадњи са гарнизоном Војске Србије, у Ваљеву оформи заставни вод у униформама српске војске Великог рата и ангажује на јавним манифестацијама посвећеним том догађају. То би свакако представљало и туристичку атракцију, те део протокола града.

Да се установи дан победе Колубарске битке, 8. новембар. У згради Окружног суда у Ваљеву, првог у Србији, одржана је заједничка седница Владе Краљевине Србије и Врховне команде којом је председавао регент Александар. У Ваљеву би требало, у сарадњи са Војском Србије, установити спомен-собу Дринске дивизије.

ЛУГОЊА подсећа да је више од 400 Ваљеваца на грудима понело Карађорђеву звезду са мачевима, као највеће ратно одликовање Краљевине Србије. Колубарска битка и српски војник тог времена проучавају се на свим високим војним академијама.

– Желимо да освежимо дух српског народа, да прецима одамо дужно поштовање – каже Лугоња. – Наше активности немају везе с ратом, већ са људима који су у тако тешким, страшним, крвавим околностима исказали врхунске квалитете, врлине и вредности. А Ваљево је било једна од кључних тачака те славне епопеје српског народа и војске у Великом рату.

ВАШИНГТОН И ЧИКАГО

– Изложба фрагмената „Малих новина“ требало би да буде организована у Вашингтону и Чикагу у јулу, за када је најављено подизање српске заставе на Белој кући – каже Лугоња.

– У оквиру пројекта биће и друге изложбе, предавања за децу и одрасле, снимање кратких серијала, штампање „Малих новина“, те позоришна представа посвећена херојству Михаила Маџаревића.

Бранко ПУЗОВИЋ

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed