РТС, Танјуг, 11.9. 2019, Одаловић: Предати и сахрањени посмртни остаци породице Шутаковић

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Посмртни остаци чланова породице Шутаковић, убијених 1999. године на Косову и Метохији, предати су породици, а потом и сахрањени у Андријевици у Црној Гори, саопштио је председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић.

После 20 година, посмртни остаци чланова породице Шутаковић, јуче су предати породици на граничном прелазу Кула, уз присуство представника београдске и приштинске делегације и Комисије за нестала лица Владе Црне Горе, рекао је председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић.

Одаловић истиче да је петочлана породица (отац, мајка и троје малолетне мушке деце) брутално убијена пре 20 година и да обдукациони налаз говори о егезекуцији, што је један од најстрашнијих злочина који се десио на простору Косова и Метохије.

Посмртни остаци чланова породице Шутаковић пронађени су пре скоро годину и по дана на локацији „Бункер“ на улазу у Ђаковицу, а њихов идентитет је утврђен методом анализе ДНК.

„Једна тешка трагедија најзад је окончана и процедурални део урађен на прави и једини могући начин. Жао ми је што ово није урађено раније“, истакао је Одаловић.

Опело је обављено у манастиру Ђурђеви ступови, а посмртни остаци сахрањени су у Андријевици у присуству породице и пријатеља.

Вељко Одаловић каже да се нада да ће и надлежни органи који се баве оваквим истрагама имати довољно доказа да покрену процес за овај злочин и да ће починиоци бити процесуирани.

„Очекујем да ће и надлежни органи привремених косовских институција покренути процес за овај злочин и да ће специјализовано тужилаштво које се бави злочинима почињеним над Србима од 1998. до 2000. године овај тешки злочин узети као приориет за покретање процедура“, рекао је Одаловић.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed