СРНА, 16. 8. 2023, Рогатица: Сужен парастос и положен вијенци код спомен-костурнице

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

У Рогатици је данас, у оквиру обиљежавања Дана и крсне славе општине, код спомен-костурнице служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје српским и црногорским војницима пострадалим у борбама 1914. у Великом рату на ширем подручју ове општине.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић изјавио је новинарима да у овој спомен-костурници почивају посмртни остаци 59 идентификованих лица, те да се ту налази и велики број некомплетних скелета погинулих у Првом свјетском рату у тадашњем рогатичком срезу.

Према његовим ријечима, данас је служен парастос српским и црногоским војницима страдалим за слободу Рогатице, а јуче је код спомен-обиљежја на Борикама служен парастос и за више од 50 војника Југословенске војске у отаџбини, стијељаних у овом мјесту, те краљу Петру Првом Ослободиоцу код споменика на Сјеверску.

„Сјећање на оне који су дали своје животе и оставили траг на овом простору заузима посебно мјесто у програму обиљежавања Дана и крсне славе општине Рогатица“, рекао је Јагодић.

Спомен-костурница погинулима 1914. је подигнута у знак сјећања на српске борце погинуле 1914. на брду Витањ и ширем подручју Гласинца.

Ово спомен-обиљежје је освештано 1931. године и представља симбол борбе народа овог краја против окупатора и вјековне борбе српког народа за слободу.

Обиљежавање Преображења Господњег – Дана и крсне славе општине Рогатица наставља се низом духовних, световних и спортских садржаја у оквиру програма „Преображенски дани 2023″.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed