Спутњик, 8. 3. 2023, Тридесет страшних судбина на једном месту: Документ о голготи Срба који још доказују да су жртве

promocija-knjige-kad-cekanje-i-neizvjestnost-f-sputnjik-milica-trklja

Књига „Кад чекање и неизвјесност успоре ритам живота“ представљена је данас у галерији „Жад“. Удружење породица „СУЗА“ омогућило је стварање писаног сведочанства о страдању српског народа у Хрватској између 1991. и 1995. године. Тридесет исповести о личним трагедијама српских породица преточено је у књигу о страдању које траје и дан данас.

Тридесет сведочанстава објављених на српском и енглеском језику остаће као писани споменици који ће мучеништво српског народа са простора Хрватске отргнути од заборава.

Нестали, погинули, проказани и они без права да дођу до истине и сахране своје најмилије остаће записани у аутентичном документу чија је порука одбрана људског достојанства и равноправан однос према свим жртвама.

 

Срби нису народ који мрзи

Драгана Ђукић, председница Удружења „Суза“ напоменула је за Спутњик како је важно истаћи да Срби нису народ који мрзи, али да је важно све жртве једнако третирати. Нико не пориче да се у јеку рата дешавају стравични злочини са свих укључених страна, али оно што упорно и годинама боде очи јесте чињеница да српске жртве немају исти третман као што имају остале. Управо је исправљање ове неправде оно чему тежи њено удружење.

 

Увек се осети та нека супериорност са хрватске стране зато што су они део Европске уније и зато што иза њих стоји држава. Кад причамо о крајишким Србима, ми не знамо ко стоји иза нас. Сву своју енергију потрошисмо на доказивање да су и Срби жртве, уместо да радимо на трагању за несталима, рекла је Ђукић за Спутњик.

 

Говорећи о могућности помињера, она напомиње да хтели-не хтели, комшије Хрватима морамо да будемо, али да је баш ради тих добросуседских односа врло битно суочити се са прошлошћу и преузети одговорност за почињено.

 

Морамо да поправимо шта се поправити може, а то пре свега значи враћање посмртних остатака како би се смирили гробови и духови наших погинулих. Онда тек можемо да видимо како ћемо даље да идемо кроз живот.

 

Борба за сваку жртву

Саво Штрбац, председник Документационо информационог центра „Веритас“ и један од присутних на промоцији књиге говори о непрекидној борби коју, нажалост, Срби и дан данас морају да воде како би дошли до истине о својим најмилијима. Његова организација је неуморним радом својевремено успела да питање страдања Срба изнесе пред Међународни суд правде, Међународни кривични суд за бившу Југославију, Федерални суд у Чикагу, а и дан данас се велики број поступака води пред хрватским судовима на свим нивиоима.

 

То је свакодневна борба, свакодневна битка за сваку жртву. Овде се нажалост ништа не чује о томе, али боље икад него никад, рекао је Штрбац за Спутњик.

 

Министарство културе Републике Србије, Музеј жртава геноцида и Удружење „Грађанска иницијатива“ обезбедили су финансијска средства помоћу којих је књига о српској голтоти угледала светлост дана.

 

 

Милица Тркља

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed