Спутњик, 27. 5. 2024, Приштина спрема завршни удар на Србе на КиМ – на њихове светиње

Отета српска православна Црква у Горњем Винарцу (КиМ) прглашена за римокатоличку Фото: Епархија рашко призренска

Отета српска православна Црква у Горњем Винарцу (КиМ) прглашена за римокатоличку Фото: Епархија рашко призренска

Није искључено да Приштина иза кулиса већ обавља неку врсту тихе „примопредаје“ српских светиња на Косову и Метохији Ватикану, иако то Ватикан не би никад јавно признао. То се вероватно дешава путем обнова неких старих српских цркава, у местима на КиМ где више нема ни Срба ни српских гробова, али има темеља српских цркава.

Ово је мишљење историчара са Косова и Метохије Луке Јовановића на вест која се појавила у медијима да је на Косову и Метохији на делу покушај отимања манастира и цркава СПЦ и културно-историјске баштине Срба на КиМ са циљем да се они доделе католичкој цркви.

 


Старе аспирације Ватикана

Јовановић каже да ће то Албанци правдати као помоћ при обнови хришћанских објеката на КиМ у манирима европске цивилизације.

„Последња два века увек је била присутно деловање католичке цркве и наметање њиховог мишљења у целом процесу који се одвијао на Балкану. Ватикан је увек имао тежњу да продре на Балкан и сматрао је да слабљењем православља може полако да пребаци вернике на своју страну као што је било са српским народом у време Аустроугарске у Славонији,“ подсећа Јовановић.

У склопу таквог историјског контекста, додаје он, а гледано из данашње перспективе политика Запада коју воде према Србима и уопште према Косову и Метохији се уклапа у дуговековне аспирације католичке цркве.

„Ватикан и дан данас има заводе и конгрегације и одборе који се стриктно баве православним становништвом. Сетимо се чувеног завода Светог Јеронима, који је нарочито међу Србима у Хрватској обавио покатоличавање Срба, што је било изражено током Другог светског рата“, напомиње он.

 


Албанци немају јако упориште у вери

Што се тиче Албанца, Јовановић сматра да они нису никад имали јака упоришта у вери.

„Албанци никада нису имали оно што су имали Срби или Грци и Бугари а то је јака национално-верска организација или што су на крају имали Турци. Зато они могу да варирају па су по потреби већи муслимани од султана, а када је потребно већи католици од папе“, објашњава саговорник Спутњика.

У том контексту Јовановић посматра и ово што се дешава на простору КиМ.

„Заправо су старе тежње Ватикана и даље живе. Ватикан је врло свестан чињенице да неки процеси могу да тају деценијама па и вековима али се спроводе плански и у том процесу дугог трајања долазе до свог коначног циља. На КиМ смо могли видети да је главна тежња католичких мисионара у последња два века била манастир Високи Дечани и Пећка патријаршија пре свега. Католичка црква је увек била прва ту да помогне нашим манастирима на КиМ ако се нађу у неприлици, то јест, да се нуде као заштитници. А заправо покушавају да се увуку у систем како би били спремни за остварење свога циља,“ сматра Јовановић.

С друге стране, Ватикан иако не признаје Косово као државу озбиљно је подржао његово стварање.

„То што нису признали Косово је податак који не треба да нас наведе на размишљање да је Ватикан наклоњен Србима јер он никада неће бити наклоњен једном православном народу већ народу који сматрају да је њему вернији, у овом случају су то Албанци, где су Албанци католици врло активни у лобирању у католичким државама и преко самог Ватикана за независност Косова,“ напомиње Јовановић.

 


На КиМ ничу католичке катедрале

Наш саговорник каже да ако се крене у обилазак Косова и Метохије мало коме неће упасти у очи да у многим малим местима и градовима има католичких катедрала које су изграђене у последњих 10-15 година.

„Прођите рецимо коз Клину и видећете да у самом месту и околни има три или четири католиче катедрале. И у самој Приштини изграђена је катедрала у периоду после једностраног проглашења независности од стране Приштине. Све је то у контексту обостране политике и интереса и Албанца и Ватикана, јер Албанци играју католичку игру показујући и приказући себе као богзна које католике да би испунили своје политичке циљеве и интересе. С друге стране католичка црква не игра први пут ову игру,“ каже Јовановић.

Он подсећа да је Ватикан отворио канцеларију у Приштини у јануару ове године а да се недуго затим десило да Министарство културе привремених приштинских институција, покрене кампању наводне „обнове“ православне цркве у селу Горње Винарце, удаљеном седам километара од Митровице, и то тако што о томе није обавестила СПЦ већ је ту цркву прогласила „католичком“ очигледно у намери да се присвоји духовна баштина Српске православне цркве, Чак су поставили и знак Министарства културе тзв. Косова, где се опет помиње назив „католичка црква у Винарцу“, испред православне цркве коју са наводно обнављали.

 

 

 

Бранкица Ристић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed