РТРС, Срна, 7. 2018, Братунац: Помен за 3.500 српских жртава средњег Подриња

Братунац: Помен за 3.500 српских жртава средњег Подриња

Братунац: Помен за 3.500 српских жртава средњег Подриња

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Братунцу да ће се заложити да парламент Српске поништи и одбаци срамни извјештај Владе Републике Српске од прије неколико године, који је писао Британац Педи Ешдаун и његова служба, а кориштен је у Хагу да би се пресуђивало Србима.

Одавању почасти српским жртвама средњег Подриња присуствовали су предсједник Српске Милорад Додик, премијерка Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, делегација Народне скупштине, министар одбране Србије Александар Вулин као изасланик предсједника Србије Александра Вучић. амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација српских представника у заједничким институцијама БиХ, предсједник БОРС-а Миломир Савчић и бројне друге делегације.

Након парастоса, званичници и бројне делегације положили су вијенце код централног Спомен-крста на братуначком гробљу и одали почаст настрадалим Србима у Средњем Подрињу. Вијенце су положили предсједник Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије Александар Вулин, делегација Владе Српске са премијерком Жељком Цвијановић на челу и делегација Народне скупштине Српске.

Цвијеће су положили и руски амбасадор Петар Иванцов, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација Срба у институцијама на нивоу БиХ, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска пука/ Оружаних снага БиХ, делегације удружења – борачке организације, породица несталих, заробљених и погинулих, ветерана, логораша Републике Српске, те делегације општина из регије Бирач и борачких организација из ове регије.

Прије полагања цвијећа служен је парастос за 3.267 српских цивила и бораца из Средњег Подриња који су погинули у посљедњем рату у БиХ.

Након одавања почасти страдалима и парастоса на братуначком гробљу, програм обиљежавања српског страдања наставља се обраћањем значиника у братуначком Дому културе, а потом приказивањем документарног филма Сузе анђела, који говори о убиству 12-годишњег српског дјечака Слободана Стојановића из Каменице код Зворника, кога је 1992. године на свиреп начин убила Елфета Весели, којој се суди у Суду БиХ.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли јер, осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори какав су план имали.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Додик: Поништити и одбацити срамни извјештај кориштен за пресуђивање Србима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Братунцу да ће се заложити да парламент Српске поништи и одбаци срамни извјештај Владе Републике Српске од прије неколико године, који је писао Британац Педи Ешдаун и његова служба, а кориштен је у Хагу да би се пресуђивало Србима.

Додик, који присуствује помену српским жртвама страдалим у средњем Подрињу, истакао је да ће позвати представнике свих политичких партија да то учине.

Он је упитао зашто данас у Братунцу нема британског, њемачког или америчког амбасадора на мјесту гдје је српска бол, гдје се сјећају на страдање цивила, жена, дјеце, стараца, који су побијени на својим огњиштима.

Предсједник Српске је истакао да се они, који су погинули овдје, нису борили за БиХ него за Републику Српску, те да нису вјеровали да ће се правда дијелити у Сарајеву.

Према његовим ријечима, ниједан Србин овдје није страдао зато што је босански Србин већ што је Србин.

„Наша историја је страдалничка, историја у којој је за нас Србе стратешки намијењено да будемо подијељени, па су нам смислили причу како постоје босански, косовски, србијански Срби“, истакао је Додик.

Он је истакао да су Срби наивно вјеровали да ће Суд осудити Насера Орића за злочине који су овдје почињени.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да ово важан дан када се сви сјећају трагедија које су задесиле српски народ у прошлости.

Она је захвалила свима који су се данас окупили у Братунцу, подсјетила на страдање које су задесиле народ на овом простору, те напоменула да се овдје показало да жртве немају исти третман.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да су Срби и данас сами, јер нема никог да разумије бол.

„Сами смо деценије након масакра, злочина и зла. Сами са црним марамама мајки Братунца“, истакао је Вулин, који је изасланик предсједника Србије Александар Вучић.

Према његовим ријечима, сваког јула од Срба праве народ који стално мора да се извињава.

Вулин је од српског народа затражио да не заборави и да се сјећа своје боли, јер „зато што је заборавио Брод на Дрини дочекао је Братунац, зато што је заборавио Јасеновац, дочекала га је `Олуја`“.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да су данас овде окупили да одају почаст онима који су страдали на бранику земље која је историјски интересантна за српске непријатеље још од Првог свјетског рата.

Он је подсјетио на страдање Срба у протеклим ратовима на простору Подриња, те истакао да младе генерације треба да знају шта се дешавало на овим просторима.

Начелник општине Братунца Недељко Млађеновић најавио је да је за наредну годину планирана изградња централног спомен обиљежја на улазу у Братунац.

Млађеновић је подсјетио на злочине који су се догодили у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у којем су страдали цивили, жене и дјеца.

„Због тога се сваке године састајемо да одамо почаст свим страдалим“, истакао је Млађеновић.

У Братунцу је данас служен парастос за више од 3.500 Срба из средњег Подриња побијених у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed