Вечерње новости, 1. 8. 2023, Био је најхуманији градоначелник Крушевца, многе спасао од Немаца и смрти, а данас нема ни своју улицу

Крушевац: Хотел Париз  Фото: Вечерње новости, архив Милоша Стојадиновића

Крушевац: Хотел Париз Фото: Вечерње новости, архив Милоша Стојадиновића

КРСТА НОВАКОВИЋ (1899-1973) био је најхуманији градоначелник Крушевца у дугој историји овог града, али данас у њему нема ни своју улицу.

Крушевац нема ниједно спомен обележје непосредно посвећено овом апотекару, народном посланику и градоначелнику Крушевца, који је 1941. године успео да спаси бројне људе од немачке одмазде.

Но, пре него да постављен тихи херој Другог светског рата Новаковић, власник треће апотеке у Крушевцу 1933.године, помагао је развоју Крушевца у два мандата градоначелника.

Најзаслужнији је за постављање камена темељца за изградњу Гимнаије (за градњу је дао и лични прилог од 200.000 тадашњих динара). Подигао је нову зграду општине, Трговачки дом, зграду Бетекса, увео уличну расвету, турску калдрму заменио коцком у главној улици.

И ту није крај: био је један од оснивача чувеног Друштва намћора, баксуза и угурсуза „Добра нарав“, које се и данас успешно бави хуманитарним радом, помагао је гимнастичко друштво и један од од оснивача ФК „Цар Лазар“. Међу заслужнима је и за прве филмске пројекције у Крушевцу.

Дипломатске вештине са најплементијим циљем, међутим, показује у време окупације.

– Током рата настојао да, ради спаса народа, одржава контакте са Немцима, али у исто време значајно помаже домаћу борбу и народни отпор – износи мр Слободан Симоновић у Енциклопедији Крушевац и околине из 2011. године позивајући се на више извора.

– Није прихватио герилску борбу, па су га зато нападали и четници и партизани. Сматрао је да се судбина Србије решава на Волги. Али, вешту тактику овог угледног Крушевљанина осујетили су и Немци, па су га држали под присмотром.

Непосредно је спасао стрељања неколико стотина талаца на Слободишту тако што је за њих молио и гарантовао код Немаца. Спасио је јеврејску породицу Ребеке Тајтацак, тако што је успео да јој обезбеди документа под другим презименом и сакрије њену породицу у околини Крушевца.

Када се повукао са места градоначелника наставио је несебично помаже људима.

И док су га Немци „држали под присмотром“, комунисти су отишли корак даље: осудили су га на смрт. Та пресуда замењена после више корекција на 12,5 година робије. Одузели су му сву имовину и забранили повратак у Крушевац. Отуда после робије у Сремској Митровици, ради у Нишу и у Београду.

Забележено је да је на сахрани Крсте Новаковића на Новом гробљу било више хиљада људи. Доброг апотекара и градоначелника многи нису заборавили те 1973. године. Његову хуманост није заборавила ни јеврејска заједница, која га је 2003. године постхумно прогласила „Праведником међу народима“, са још троје заслужних грађана.

Можда није касно да га се у Крушевцу сете и по њему назову бар улицу? Многе не би ни биле ту да није било Крсте Новаковића.

 

 

С. Бабовић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed