СРНА, 11. 2. 2023, Богослужење за Србе убијене у Ивањској и Пискавици [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

БАЊАЛУКА, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ – У Храму Покрова Пресвете Богородице у бањалучкој мјесној заједници Поткозарје почела је литургија у оквиру обиљежавања 81 године од покоља више од 600 Срба, које су усташе убиле у селима Ивањска и Пискавице.

Након литургије биће служен парастос за убијене Србе, а након тога је предвиђено обраћање званичника.

Зоран Милаковић из Удружења грађана „Козара“, које је организатор овог догађаја, рекао је Срни да су усташе 5. и 12. фебруара 1942. године у селима Ивањска, данашње Поткозарје, и Пискавице убиле 621 српског цивила, међу којима 178 дјеце.

„Комшије усташе су у само у једном дану, 12. фебруара, поклале 487 цивила“, рекао је Милаковић.

Милаковић каже да се о овом злочину ћутало више од 70 година, те да су мјештани прије 10 година почели да обиљежавају ово страдање.

Он је навео да су убијени цивили сахрањени по својим двориштима, тако да није било заједничког спомен-обиљежја, те да је прије двије године покренута иницијатива да се изгради пригодан споменик са именима свих побијених.

Милаковић је испричао да је овај покољ преживио његов отац, а усташе су му убиле два брата, двије снахе и њихових петоро дјеце.

Он је додао да су након три дана његовог оца усташе ухапсиле и одвеле у логор Стару Градишку, а потом у Јастребарско.

„Он је те логоре преживио, као и касније ропство у Њемачкој“, додао је Милаковић.

Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Слободан Радуљ, предсједник Скупштине Удружења грађана „Козара“ које је организатор овог догађаја, каже да су извршиоци овог злочина исти они који су 7. фебруара 1942. године извршили покољ над више од 2.300 Срба у селима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац.

Он је рекао да се о овом злочину ћутало скоро 70 година, али да то више није случај, указујући да се мора јавно говорити о томе како би млади нараштаји знали шта се дешавало њиховим прецима.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed