СРНА, 10.5.2018, Одржан помен трагично настрадалој породици Исаиловић у рату

Илустрација Фото: Интернет

Илустрација Фото: Интернет

БРЧКО, 10. МАЈА /СРНА/ – У Брчком је данас одржан помен трагично настрадалој четворочланој породици Исаиловић чији су чланови убијени прије 24 године гранатирањем по ужем језгру града од муслиманских снага из садашњег јужног дијела дистрикта.

Од посљедица рањавања гранатом страдала је двадесетседмогодишња Свјетлана Исаиловић која је била у осмом мјесецу трудноће, њена кћерка Божана и свекар Божо Исаиловић.

Вијенац породици Исаиловић је положио градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић, који је истакао процесуирање оваквих и сличних ратних злочина предуслов да би колико-толико биле залијечене ратне ране и да се не би освртали уназад, већ корачали напријед.

„Често слушамо да представници тужилаштва и правосуђа образлажу своје непоступање у оваквим и сличним догађајима да је нешто било легитимна војна мета. Постављам питање да ли жена, дијете, трудница могу бити легитимна војна мета“, истакао је Милић.

Он је додао да не треба правити селекцију жртава, те изразио наду да ће бити прилика да буде обиљежено страдање свих невиних жртава јер је то цивилизацијски.

„Жртва је жртва, без обзира ком народу припада“, нагласио је Милић.

Бивши начелник војног одсјека у Брчком Обрен Марковић рекао је су тог кобног дана на ужи центар града испаљене 24 гранате.

„Tог дана у Брчком је одржавана Скупштина Републике Српске на којој су били највиши представници политичког и војног руководства Републике Српске, циљ напада био је уништење Републике Српске, а у свему томе страдала је и једна невина породица“, рекао је Марковић.

Марковић, који је лично познавао породицу Исаиловић, рекао је да једини преживјели члан породице Свјетланин супруг Којо није могао да поднесе губитак, те је убрзо након трагедије преминуо од жалости и туге.

Представници извршне и законодавне власти Брчко дистрикта, политичких партија, те представника удружења борачке популације положили су данас вијенце и одали почаст у центру града на мјесту гдје је породица Исаиловић смртно страдала.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed