Срна, 12.06.2015, „ЕНКЛАВА“ ПРЕД РУСКОМ ПУБЛИКОМ: Филм о Србима са Косова отвара фестивал у Москви

Плакат филма „Енклава“ Фото: РТРС

Плакат филма „Енклава“ Фото: РТРС

Филм „Енклава“ о животу Срба на Косову отвара 20. јуна такмичарски програм Међународног филмског фестивала у Москви, чији је предсједник руски режисер Никита Михалков, саопштено је данас из београдске куће „Дигимедија“.

У такмичарском програму 37. Фестивала ће до 27. јуна бити приказано укупно 12 филмова из Данске, Русије, Ирана, Шпаније, Либана, Јапана, Финске…

Премијери ће, осим сценаристе и редитеља Горана Радовановића, присуствовати и главни глумац, дјечак Филип Шубарић, затим Аница Добра, доајен српске сценографије Владислав Лашић и извршни продуцент Мирослав Могоровић.

„Са сјајном филмском критиком и више од 30.000 људи који су погледали филм у Србији, одлазимо да отворимо такмичарски програм једног од најзначајнијих филмских фестивала на свету. Ово је прави интернационални старт за тај филм“, каже Радовановић.

„Енклава“ обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову да живи у малим изолованим заједницама – енклавама које су једине такве у цијелој Европи, а припадници полиције УН и ЕУ неопходни су да би чували те територије.

Главни глумци у филму су, осим Небојше Глоговца, Анице Добре, Ненада Јездића и Миодрага Кривокапића, два дјечака са Косова, из енклава – Филип Шубарић и Денис Мурић, који је након дебитовања у овом филму заиграо и у остварењу „Ничије дете“.

„Енклава“ је на овогодишњем ФЕСТ-у у Београду имала домаћу премијеру уз изузетан пријем код публике.

Филм је добио награду жирија критике Српског огранка ФИПРЕСЦИ, који је то остварење прогласио за најбољи у селекцији српски филм.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed