СРНА, 13.5.2018, Служен парастос за Србе из Карна

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

СРЕБРЕНИЦА, 13. МАЈА /СРНА/ – У манастирској Цркви Покрова Пресвете Богородице у селу Карно код Сребренице данас је служен парастос за 21 мјештанина и 13 припадника МУП-а Републике Српске погинулих на овом подручју.

Парастос је служио игуман овог манастира архимандрит Лука Бабић.

Цвијеће на спомен-обиљежје у порти цркве положиле су делегација српских представника у Скупштини општине, те делегације Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице.

Парастосом и полагањем цвијећа обиљежено је 26 година од страдања мјештана Карна.

Настављајући етничко чишћење српског становништва започето у априлу, муслиманске снаге из Сребренице убиле су и заробиле 21 цивила из Карна и Црног Врха почетком маја 1992. године, приликом континуираних вишедневних напада на сва српска насеља у удаљеној мјесној заједници Осат.

Нико од заробљених није преживио, а нико за та свирепа убиства још није одговарао.

Мјештанин Карна Миленко Суботић каже да су приликом напада припадници муслиманских снага ухватили његовог брата Радивоја, убили га након вишедневног мучења и закопали у једној њиви на крају села.

„Приликом ексхумације и преношења његових посмртних остатака утврђено је да су му руке везане жицом и поломљене ноге, руке, ребра и лобања, као и Милојку Гагићу који је био истог дана заробљен, али је након неколико дана мучења убијен и закопан у селу Клотјевац одакле је ексхумиран и сахрањен у породичном гробљу“, прича Суботић.

Предсједник сребреничке Борачке организације Гојко Симић изјавио је да је прошло 26 година од трагичног Ђурђевдана 1992. године када је почело етничко чишћење и муслиманска офанзива на српска села око Сребренице и проширила се на цијело подручје Осата.

Према његовим ријечима, за убиства српских цивила и заробљеника у овом и сусједним селима, као ни за сва убиства Срба у сребреничкој општини, још нико није одговарао.

„Оптужени су и осуђују се само Срби, а за злочине над Србима нико не одговара. Истина је да су на овим просторима страдали припадници и српског народа, а не само Бошњаци и да треба да одговарају и починиоци злочина над Србима, да се дође до истине и правде да би се могло говорити о помирењу и суживоту“, рекао је Симић.

Он је истакао да без потпуне истине и одговорности оних који су починили злочине над Србима не може бити помирења на овом подручју.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed