Глас Српске, 1. 12. 2023, Имовину СПЦ-а у Брчком би да назову “турски конзулат”

Брчко: Задужбина Крсмановића Фото: Глас Српске

Брчко: Задужбина Крсмановића Фото: Глас Српске

БРЧКО – Кућа српског добротвора Љубомира Крсмановића у Брчком никада није била и неће бити никакав “турски конзулат”. Због опструкција Бошњака тај објекат, који је остављен Српској православној цркви (СПЦ), додатно пропада, иако је дистрикт спреман да финансира његову обнову.

Казала је ово “Гласу” члан Комисије за очување националних споменика БиХ из Републике Српске Анђелина Ошап Гаћановић и то након што је члан Комисије из реда Бошњака поручио да кућа Крсмановића у Брчком мора бити заштићена као “турски конзулат”.

– Ријеч је о кући великог српског задужбинара и добротвора Љубомира Крсмановића. Помагао је и шаком и капом како је коме стигао и развијао осјећај српства – казала је Ошап Гаћановић.

Подсјећа да је још 2013. године било покушаја да кућа Крсмановића буде заштићена под називом “турски конзулат”.

– На састанку са челницима Владе Брчког раније је речено да имају намјеру да обнове објекат “турског конзулата”. У току израде те одлуке открила сам да ту никада није постојао никакав “турски конзулат”. Такође, од свештеника СПЦ у Брчком добила сам информацију да је постојала намјера да објекат буде обновљен новцем турске агенције “Тика”, али они нису пристали, јер није ријеч о никаквом “турском конзулату” – рекла је Ошап Гађановић.

Након тога она је почела да прикупља информације о кући Крсмановића, поријеклу и власништву.

– Сва докумената потврђују да је ријеч о објекту чији су власници породица Крсмановић. Ту је и доказ који потврђује да је објекат поклоњен СПЦ-у. Упркос свему томе бошњачки члан Комисије за очување националних споменика не да зелено свјетло да кућа буде заштићена правим именом “Задужбина Крсмановић”, већ траже да носи назив “турски конзулат”. То је увредљиво за СПЦ – поручила је Ошап Гаћановић.

Све је смишљено, наглашава, са циљем да се обрише цијела задужбинарска историја.

– На то не пристајем. Годину и по дана трају наше борбе да заштитимо тај објекат. Образложења са друге стране да треба да се навикнемо да нам то не буде увредљиво су у најмању руку понижавајућа – казала је Ошап Гаћановић.

Са друге стране Влада Брчког тражи одговор од Комисије шта могу да раде на поменутом објекту.

– Они желе да припреме пројекте обнове куће. Већ двије године по пола милиона КМ из буџета Брчког пропада за ове намјене, јер се одлука не усваја – навела је Ошап Гаћановић.

 

Историја

Кућу Љубомира Крсмановића у Брчком је направио његов дјед Мићо Крсмановић. Љубомир је кућу наслиједио и оставио је као задужбину СПЦ у Брчком 1889. године. Након Другог свјетског рата објекат је национализован, а 1977. године извјесни “Одбор за револуционарне вриједности” донио је одлуку о брисању српске историје ове задужбине и тада је осмислио назив “турски конзулат”.

– Кућа се 1984. обиљежава таблом на којој пише велика лаж – да је ту био смјештен непостојећи “турски конзулат”. У 19. вијеку на територији данашње БиХ није постојао османски конзулат, а још мање турски. Конзулат је основан тек 1910. у Сарајеву. Овај назив смишљен је да се затре српска историја у Брчком – казала је Ошап Гаћановић.

 

 

Маријана Миљић Бјеловук

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed