СРНА, 15.4.2016, Прикупљен велики број фотографија из Јасеновца

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 15. АПРИЛА /СРНА/ – Иницијатива Јавне установе Спомен-подручје „Доња Градина“ којом из свих општина са подручја Козаре и Поткозарја тражи старе фотографије становништва страдалог у Другом свјетском рату има велики одзив са подручја Бањалуке, Козарске Дубице и Градишке, изјавила је Срни директор ове установе Тања Тулековић.

Тулековићева је навела да су за три мјесеца добили доста фотографија и предмета који свједоче о страдању становништва и уништавању српске имовинe.

„Интерес становника је премашио наша очекивања. Прикупљени материјали чиниће фундус будућег Меморијалног музеја Доња Градина“, изјавила је Тулековићева.

Она је додала да прикупљене фотографије, настале прије или у периоду од 1941. до 1945. године, жртава усташких злочина геноцида и Холокауста у Независној Држави Хрватској и њеном највећем логору Јасеновац приказују страдале у том логору и оне који су преживјели.

„Позивамо све становнике да, уколико посједују фотографије настале прије Другог свјетског рата или у току рата, јаве стручним радницима Спомен-подручја `Доња Градина` на телефон 052 446 030″, рекла је Тулековићева.

Она је објаснила да по позиву власника фотографија или других материјала, стручни радници Спомен-подручја „Доња Градина“ излазе на терен, а фотографије се након обраде враћају власницима.

Тулековићева је напоменула и да је, захваљујући великом интересовању становништва, прикупљен и велики број дописних карти из логора Јасеновац.

Она је на сарадњи посебно захвалила општинама са подручја Козаре и Поткозарја, матичним канцеларијама и другим институцијама, који су помогли у реализацији пројекта, чије трајање није ограничено.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed