РТРС, Срна, 30.6.2018, Сјећање на јадовничке жртве – Истина о злочинима није се могла сакрити

Обележен Дан сећања на Јадовно 1941. Фото: Политика, Бета

Обележен Дан сећања на Јадовно 1941. Фото: Политика, Бета

Код Шаранове јаме на Велебиту данас је служен помен за више од 40.000 Срба и Јевреја који су убијени у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг за вријеме Незавнисне Државе Хрватске, те освештан Часни крст.

Вијенце код Спомен-обиљежја над Шарановом јамом положили су члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, чланови Удружења „Јадовно 1941″ из Бањалуке и Београда, те представници Српског удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“.

Парастос су служили свештеници Епархије горњокарловачке.

Иванић је рекао да српски народ мора дати посебан значај Јадовном, мјесту страдања више од 40.000 невиних Срба и Јевјера у вријеме Независне Државе Хрватске. Нагласио је да је Јадовно симболички било почетак великог страдања Срба и Јевреја на простору бивше Југославије.

– Јадовно је мјесто које нема ту тежину коју мора имати у нашим школама, уџбеницима и у сјећањима на догађаје који су од значаја за српски народ – рекао је Иванић.

Он је напоменуо да народ који не поштује своје жртве има озбиљан проблем, истичући да српски народ Јадовну мора дати посебан значај, јер ово мјесто то заслужује.

– Има много мјеста страдања која су скоро заборављена. Нико више не иде у Јастербарско гдје су убијане жене и дјеца, Стара Градишка скоро да је заборављена и таквих мјеста је много – истакао је Иванић.

Он је навео да институције Републике Српске и Србије „морају добро да сагледају шта све ван њихових територија заслужује поштовање“ и да „сви морају заједнички учинити све да мјеста страдања не буду заборављена“.

Иванић је додао да га охрабрује чињеница да Удружење „Јадовно 1941″ сваке године на Јадовно доводи све више младих људи.

Драгичевић је рекао да обиљежавање 77 година од страдања Срба и Јевреја у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг за вријеме Независне Државе Хрватске заслужује посебан статус и третман.

Он је рекао новинарима да ће послије повратка у Бањалуку предложити посебан третман и статус обиљежавања сјећања на страдалнике у крашким јамама под Велебитом и на Пагу.

Драгичевић је подсјетио је ово обиљежавање прије двије године проглашено од регионалног значаја, те указао да треба да има статус од републичког значаја и интереса.

– Ово обиљежљвање је спало на невладино удружење који носи сав терет. Треба му дати републички значај, чиме ће се растеретити трошкови Удружења које треба да се бави другим пословима – закључио је Драгичевић.

Предсједник Удружења „Јадовно 1941″ Душан Басташић рекао је да се пет деценија након Другог свјетског рата није могла скрити истина о размјерама усташких злочина у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг за вријеме Независне Државе Хрватске.

Басташић је рекао да Удружење „Јадовно 1941″ почиње испољавати свој одговоран хришћански и људски однос према мјесту страдања и жртвама.

– Узносимо нашим страдалницима у помен данас и шести Часни крст и срећни смо што данас видимо да оних пет постављених крстова од 2012. до 2017. године нису скрнављени ни дирани. То нам буди наду да се вртлог зла полако смирује и да ћемо, ако Бог да, ући у мирније воде ради боље будућности наше дјеце и наших унука, коме год народу да припадамо – закључио је Басташић.

Обиљежавање је почело служењем парастоса и освештањем Часног крста. Парастосу, који служе свештеници Епархије горњокарловачке, присуствују изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, потомци жртава и бројни ходочасници.

Након парастоса делегација грађана и Удружења „Јадовно 1941″ посјетиће мјесто некадашњег сабирног логора Јадовно у Чачића Долцу, гдје ће бити постављен Часни крст и служен помен.

У близини некадашњег сабирног логора налази се девастирани споменик подигнут на бетонској плочи, покривеној јами у којој и данас леже мошти жртава.

Учесници молитвеног окупљања посјетиће затим Часни крст у Чачића Долцу који је подигнут 2012. године, те Цркву Светог Петра и Павла у кругу Меморијалног центра „Никола Тесла“ у Смиљану код Госпића.

Уз саму цркву налази се неозначена масовна гробница са посмртним остацима више од 550 Срба из Смиљана и околине побијених током Другог свјетског рата.

Учесници молитвеног окупљања посјетиће затим село Медак и Манастир Усјековања главе Светог Јована Крститеља, гдје ће бити приређен ручак, након чега је предвиђен повратак кући.

Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Удружење „Јадовно 1941″ из Бањалуке је организатор молитвеног окупљања са благословом Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно–Паг у Другом свјетском рату за 132 дана побијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed