Срна, 15.9.2015, Штампати зборник радова са Међународне конференције о Јасеновцу

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – Излагања и дискусије учесника Међународне конференције о Јасеновцу о односу цркве према страдању српског народа у логору Јасеновац биће ускоро штампана у зборник радова, најављено је данас из Епархије пакрачко-славонске.

„Предавачи су замољени да своја излагања детаљно прошире и да их доставе Епархији и Одбору за Јасеновац како би у скорије вријеме био штампан зборник радова са ове међународне конференције“, наведено је у саопштењу секретара епископа пакрачко-славонског протођакона Милана Томашевића.

У саопштењу, достављеном Срни, наводи се да је међународну конференцију одржану у просторијама Спомен-подручја „Доња Градина“ отворио предсједник Одбора за Јасеновац Светог aрхијерејског Сабора Српске православне цркве /СПЦ/ владика пакрачкославонски Јован.

Уводна предавања одржали су пензионисани епископ захумскохерцеговачки Атанасије о теми „Свети Макавеји и Новомученици Јасеновачки“ и професор Кирил Феферман са Универзитета Ариел у Израелу о теми „Кидуш Хашем и Кидуш Хахаим: два концепта мучеништва за вријеме Холокауста“.

Уводно излагање током друге сесије конференције одржао је директор Секретаријата за вјере у Влади Републике Српске Драган Давидовић, а о теми „Како архитектуром прославити Новомученике“ говорио је архитекта Предраг Ристић.

„Новомученици као нова митска конфигурација Срба“ била је тема излагања Олега Солдата са бањалучког универзитета.

У трећој и завршној сесији предавања, којом је предсједавао професор Вељко Ђурић Мишина, говорили су архимандрит Хусиг Мардиросиан, представник јерменског Киликијског Католикосата у Либану о теми „Стотину година од геноцида над Јерменима – историјат канонизације јерменских новомученика“, те протојереј Александар Нагорни, професор на Кузбаској православној богословији у Сибиру, о теми „Голгота Кузбаса: систем логора на југу Западног Сибира“.

Професор Томазо Делера са Универзитета Тускиа у Витербу учествовао је са темом „Италијански допринос хрватском расизму и антисемитизму: активности Гвида Ландре у Хрватској 1942. године“.

Међународној конференцији присуствовали су и чланови Одбора за Јасеновац Светог архијерејског Сабора СПЦ и предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта.

Централно обиљежавање дана сјећања на Свете Новомученике јасеновачке започело је у суботу, 12. септембра, Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Свете Тројице у Пакрацу коју су служили епископи бихаћко-петровачки Атанасије и пакрачко-славонски Јован.

У наставку је одржана сједница Одбора за Јасеновац Светог архијерејског Сабора СПЦ, а на дан празника Светих Новомученика јасеновачких служена је Света литургија у Манастиру Јасеновац која је у великом броју окупила православни народ из Славоније, Србије и Републике Српске.

Учесници Међународне конференције посјетили су Храм Светог апостола Марка у Драксенићу, у општини Козарска Дубица, у коме је 14. јануара 1942. године мученички страдало 360 мјештана тог села.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed