СРНА, 17. 6. 2022, Организовати округли сто о стадању Срба кроз 20. вијек [Мапа]

Над хумкама у Братунцу 1993. године Фото: Милош Цветковић из филма Слађане Зарић „Злочин без казне – страдање Срба у средњем Подрињу“ / РТС

Над хумкама у Братунцу 1993. године Фото: Милош Цветковић из филма Слађане Зарић „Злочин без казне – страдање Срба у средњем Подрињу“ / РТС

ШЕКОВИЋИ – О страдању Срба у средњем Подрињу и Бирчу кроз цијели 20. вијек треба организовати округли сто да би се ширила истина о геноцидној намјери према српском народу, рекао је Срни професор историје Жељко Ристић.

Професор Ристић изјавио је да је током данашњег историјског часа у Шековићима говорио и о страдању Срба почетком 20. вијека у Првом и Другом свјетском рату и уопште како је половином 19. вијека од Римокатоличке цркве настала антисрпска идеологија, према којој граница треба да буде на ријеци Дрини.

Он је навео да је тежиште излагања у Основној школи „Јован Дучић“ било на страдању Срба од 1992. до 1995. године на простору Бирча и средњег Подриња – Братунца, Сребренице, Зворника, Милића, Власенице, Шековића и Осмака.

„Подсјетио сам и на страдање Срба у општинама Сребреница и Братунац, злочине које је починила 28. дивизија такозване Армије БиХ на челу са Насером Орићем, који је нажалост за свирепе злочине добио ослобађајућу пресуду у Хагу“, додао је Ристић.

Он је истакао да су се монструозни злочини дешавали најчешће за највеће српске и хришћанске празнике, почевши од Ђурђевдана 1992. године, Петровдана исте године, крвавог Божића у селу Кравица код Братунца 1993, те да за њих још нико није одговарао.

Ристић каже да је на историјском часу поменуо и страдање Срба у оближњем селу Каменица, као и велике заслуге преминулог патолога Зорана Станковића који је урадио велики посао за Србе.

„Заслужан је за есхумацију жртава, евидентирање злочина, сакупљање доказа, те да су захваљујући доктору Станковићу злочини остали упамћени, а то је много важно да и будуће генерације причу преносе како се не би заборавило кроз какав пакао су Срби прошли“, навео је Ристић.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Муслиманске снаге из Сребренице опљачкале су и разориле 5.400 српских домова у Подрињу, а без једног или оба родитеља остало је 800 дјеце.

Историјском часу о страдању Срба у средњем Подрињу и Бирчу кроз цијели 20. вијек, осим наставника, ученика и њихових родитеља, присуствовали су представници општине Шековићи и Борачке организације.

Предавање је одржано на иницијативу општине Шековићи, а у сарадњи са шефом кабинета начелника Петром Влачићем.

Обиљежавање 30 година од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу биће одржано 2. јула у Братунцу када ће бити служен парастос за 3.267 Срба који су на овом простору убијени у Одбрамбено-отаџбинском рату.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed