СРНА, 18.7.2018, Поред срушеног храма биће подигнута нова црква

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

Предање да се изнад села Ораховица некада налазила црква показало се тачним – прије двије године ископани су темељи православне цркве из шестог или седмог вијека, коју су срушили турски освајачи у 18. вијеку.

СРЕБРЕНИЦА, 18. ЈУЛА /СРНА/ – У сребреничкој општини на локацији Црквине, одређеној за градњу нове цркве, пронађени су остаци средњовјековног храма.

Предање да се изнад села Ораховица некада налазила црква показало се тачним – прије двије године ископани су темељи православне цркве из шестог или седмог вијека, коју су срушили турски освајачи у 18. вијеку.

Мјештани села Ораховица и чланови Светосавске омладинске заједнице из Сребренице очистили су терен, односно открили зидине средњовјековне православне цркве на брду Боровац, десетак километара југозападно од средишта општине.

Након тога, служена је и прва литургија, којој је присуствовао већи број вјерника.

Према стручном мишљењу археолога Иване Грујић, црква датира из периода ране Византије и цара Ираклија, када је дошло до масовног покрштавања Срба.

То потврђује подна подлога од цигле која није кориштена у доба турске владавине на овим просторима.

На откривеним зидинама пронађена су четири скелета људи који су ту сахрањени након рушења цркве. На скелетима су били аустријски новчићи из 1718. године, а откривени су и неки метални предмети.

„Те особе сахрањене су према православном обичају, окренуте у правцу исток-запад и са прекрштеним рукама на прсима“, каже сребренички парох Александар Млађеновић.

Апсида је потпуно очишћена, а спољашње димензије откривених зидина некадашње цркве су 13 са седам метара.

Мјештани су управо на овом локалитету жељели да граде цркву, па је 28. септембра 2015. године ту освештан подигнути крст.

Када је започето копање и припремање локације за изградњу нове цркве и откривене зидине некадашње цркве, установљено је да је крст подигнут пола метра од средине олтарског зида на његовој спољашњој страни.

Одлучено је да ту и остане до изградње храма јер је ово археолошко откриће још више учврстило вољу вјерника овог и сусједних српских села да се на Црквишту изнад Ораховице поново подигне црква.

Тако се обистинила легенда о постојању храма на Боровцу.

Очекује се да ће крајем љета бити настављено истраживање овог локалитета, односно црквишта, и да ће археолози оцијенити вриједност откривених артефаката.

„Показало се да овај локалитет није случајно називан Црквиште. Много локација у БиХ носе такве називе јер су сачувана предања и сјећања у народу да су се на тим мјестима некада налазиле цркве које су окупатори рушили“, истиче парох Млађеновић.

Он напомиње да ће након завршетка археолошких истраживања бити обављена конзервација откривених остатака овог храма, који ће служити као културно-научно налазиште и туристички локалитет, као и да ће нова црква бити грађена у непосредној близини.

 

 

 

Приредио: Миро ПЕЈИЋ

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed