СРНА, 13.7.2018, Одата почаст убијеним у некадашњим логорима за Србе

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

СРЕБРЕНИЦА, 13. ЈУЛА /СРНА/ – Делегација Удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске положила је цвијеће и прислужила свијеће за покој душа мучених и свирепо убијаних Срба у бившој полицијској станици и згради Основног суда у Сребреници, које су у посљедњем рату биле логори за Србе.

Предсједник овог удружења Војин Павловић рекао је новинарима да већ осму годину обиљeжавају страдање Срба у сребреничким логорима од 1992. до 1995. године, а да су се најстрашнији злочини догађали у ове двије зграде.

„У почетку смо имали опструкције од локалне власти, али ми не одустајемо и сваке године 13. јула одамо почаст, прислужимо свијеће за покој душа српских мученика уморених у овим казаматима и положимо цвијеће код ових објеката“, истакао је Павловић.

Он је рекао да су у овим зградама мучени и разним тортурама подвргавани српски цивили који су на почетку рата остали у Сребреници лојални муслиманској власти и од којих нико није преживио, као и заробљени Срби у току рата.

Павловић је истакао да је на сребреничком подручју било двадесет логора за Србе у којима је звјерски мучено и убијено више десетина Срба, а да још нико није одговарао за те злочине.

„Ми та мјеста желимо да обиљежимо. Очекујемо одобрење да поставимо спомен-плочу на зграду Основног суда“, рекао је Павловић.

Према његовим ријечима, нико од Срба који су 1992. године остали у Сребреници није преживио, а од више десетина заробљених и убијених 15 није пронађено ни 23 године након завршетка рата.

Павловић је навео примјер да је у Сребреници ухваћен мјештанин Мирко Марковић, да је злостављан у логору и одведен у село Гниону гдје је заклан и спаљен и никада нису пронађени његови посмртни остаци нити је ко одговарао за то злодјело.

Он је оцијенио као апсурдно да у је у судској згради и канцеларија Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ, које није подигло ни једну оптужницу против починилаца злочина над Србима и затражио да се преиспита рад те канцеларије и подигне оптужница против тужилаца због опструкције у тражењу истине и одговорности починилаца злочина над Србима.

„Шта тужиоци овдје раде и да ли је њихов посао само да застрашују и оптужују Србе или да се заиста дође до пуне истине за коју се ми залажемо“, упитао је Павловић.

Говорећи о опструкцији правосуђа БиХ да процесуира починиоце злочина над Србима, Павловић је поручио да ће ово удружење истрајати у тражењу правде за све и до краја се борити да злочинци одговарају, а посебно ратни командант тзв. Армије БиХ у Сребреници Насер Орић, који је командовао и учествовао у убиствима око 3.000 Срба, а судило му се срамно за само три српске жртве, за што је жалбени поступак у току.

Павловић је објаснио да је Удружење одлучило да 13. јула ода почаст мученим и убијеним Србима у сребреничким логорима и положе цвијеће, јер је тог датума 1992. године група живих заробљених Срба из Залазја и осталих села доведена овдје и од тада им се губи сваки траг.

Он је поручио да у БиХ неће бити мира, заједничког живота и помирења док се не процесуирају злочини почињени над припадницима свих народа.

„Ми признајемо све жртве, а све док и други, прије свега муслимани, односно Бошњаци, не прихвате истину да су и Срби страдали и починиоци злочина над припадницима српског народа не буду одговарали, не може бити мира и опроштаја и заједничког живота“, рекао је Павловић.

Он је изразио очекивање да ће се и друга удружења и општинска власт у Сребреници наредних година укључити да се достојанствено ода почаст и обиљеже мјеста страдања српског народа.

„Срамота је да се забораве ове жртве и да им се не ода почаст јер то су мученици који су доживјели најмонстрозније тортуре, мучења и брутална убиства о чему треба говорити и опомињати да се слични злочини не би поновили“, закључио је Павловић.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed