СРНА, 19. 9. 2023, Кукољева о страхотама усташког злочина у Јасеновцу

Молитвено сјећање поводом Светих новомученика јасеновачких Фото: ДИЦ Веритас, Корана Штрбац

Молитвено сјећање поводом Светих новомученика јасеновачких Фото: ДИЦ Веритас, Корана Штрбац

Предсједник бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ испричала је данас студентима и младим члановима овог удружења у Доњој Градини о страхотама које је преживјела у усташком логору Јасеновац и указала на значај културе сјећања.

„Сваки пут када овдје дођем, а то је од 1964. године па надаље, преживљавала сам зло које сам прошла. Ова посјета за мене има посебан значај јер сам успјела и радила на томе да млади његују културу сјећања. Моја душа је задовољна када видим младе студенте и покољења која пажљиво слушају приче оних који су то зло преживјели, да се не заборави“, изјавила је Кукољева.

Кукољева је подсјетила да је рођена у Међеђи, селу недалеко од Доње Градине, те да ће заједно са студентима данас посјетити и Спомен-подручје Јасеновац у Хрватској, као и Драксенић у којем се десио незапамћен злочин јединствен у Европи познат као „крвава литургија“.

„Циљ нам је да истину никада не заборавимо, да се она преноси на будућа покољења и да се то зло никада више не понови. Увијек говорим људима да не дозволе да се мрзимо, правимо зло и ратујемо, а ратова је све више. Нема још много преживјелих логораша, али неки своје приче нису могли ни испричати“, рекла је Кукољева.

Она је у обраћању у изложбеној сали Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина истакла да је та установа недавно издала њену књигу „Tуга која траје читав живот“, која вјеродостојно свједочи о страдању њене породице и страдању Срба у Независној Држави Хрватској.

Кукољева је захвалила за сарадњу директору Спомен-подручја Доња Градина Tањи Tулековић, која се, како је рекла, труди и ради на томе да што више свједочанстава буде сачувано.

Предраг Пажин из Tребиња, студент Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, рекао је да је Доња Градина важно историјско мјесто српског народа, а за прилику да је посјети захвалио је Републичком центру за истраживање ратних злочина и Удружењу преживјелих логораша из Бањалуке.

Он сматра да је то важно за младе који претежно уче из литературе, истакавши да се у Доњој Градини и Јасеновцу десило једно од највећих историјских страдања српског народа.

Тулековићева је рекла да је за културу сјећања изузетно значајан обилазак аутентичних мјеста страдања какво је Доња Градина која са девет гробних поља и 105 масовних гробница најбоље презентује и доказује усташки злочин – геноцид почињен у Независној држави Хрватској.

Тулековићева је рекла да установа дужи низ година сарађује са Удружењем логораша Другог свјетског рата из Бањалуке, те истакла велики труд Кукољеве на утврђивању и презентацији историјских чињеница.

„Желим да подсјетим да је она родом из села Међеђа, које гравитира Доњој Градини. Она је и више него аутентична особа која може да да најбоље доказе о оном што је преживјело цивилно становништво Козаре и Поткозарја. Надамо се да ћемо ову нашу сарадњу наставити што дуже“, оцијенила је Tулековићева.

Она је најавила да ће свједочанство Кукољеве и њене породице, објављено у књизи „Tуга која траје читав живот“, наредног мјесеца бити промовисано у Београду и Приједору.

Чланови Удружења логораша Другог свјетског рата и студенти данас су положили вијенац у помен јасеновачким жртвама на гробном пољу Tополе у Спомен-подручју Доња Градина, а о том стратишту говорио је виши кустос Дејан Мотл.

Tоком дана посјетиће Јасеновац у Хрватској, гдје је планирано предавање за студенте о усташком концентрационом логору Јасеновац.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed