ИН4С, Баштионик, 4.8.2020, Академик Василије Крестић: О проблемима духовног јединства српског народа

Академик Василије Крестић Фото: Печат

Академик Василије Крестић Фото: Печат

Приход од продаје ове књиге у Републици Српској ће бити приложен у Задужбину за Косово и Метохију, као још један вид подршке Србима који остају на својим огњиштима у јужној српској покрајини

„Немам илузију да ћу овим писањем залечити стару српску бољку која се назива неслога и деоба, али њиме желим да подстакнем све добронамерне и оне који умеју да мисле да се ангажују, и, колико могу, допринесу што тешњем повезивању нашег народа, како би порасла његова отпорна снага према свима непријатељским налетима“.

Показујући саборност на дјелу Удружење за одбрану Ћирилице ”Добрица Ерић”, „Крајишки привредник“ из Београда и Србско сабрање Баштионик из Бањалуке објавили су, у цјеловитом издању, књигу ”О проблемима духовног јединства српског народа” академика Василија Ђ. Крестића.

Замишљен над драмом српске националне егзистенције, а познавалац њених историјских коријена, професор Крестић је написао расправу „О проблемима духовног јединства српског народа“ и представио је на Другом конгресу српских интелектуалаца, одржаном априла 1994. године у Београду.

Краћа верзија ове студије објављена је 1999. године у Зборнику радова „Српски духовни простор“, Академије наука и умјетности Републике Српске Бања Лука/Српско Сарајево.

И данас, двадесет шест година касније, наведени закључци нису изгубили актуелност.

И остали су нажалост, неиспуњени.

Данашња покољења Срба, више него икада раније, имају обавезу да својим непрестаним радом доприносе духовном јединству српског народа, утирући тако пут потомцима који ће остварити предачки сан о српском јединству.

Издавачи ове студије захваљују професору Крестићу на указаном повјерењу раду наших организација као и подршци праву да имамо „српски сан“, као што своје снове имају и други народи света.

Приход од продаје ове књиге у Републици Српској ће бити приложен у Задужбину за Косово и Метохију, као још један вид подршке Србима који остају на својим огњиштима у јужној српској покрајини.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed