Василије Крестић: Хрватска на путу НДХ

 Вечерње новости | 26. август 2015.

Академик Василије Крестић Фото: Вечерње новости

Академик Василије Крестић Фото: Вечерње новости

Хрватско друштво не само да није направило отклон према фашизму и усташтву Другог светског рата, већ упорно наставља путем којим се кретало 1941. и 1991. године

ИНИЦИЈАТИВА упућена председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић да се усташки поздрав „За дом спремни“ уведе у службену употребу у тамошњој војсци, још један је корак савремене Хрватске већ добро утабаном стазом усташтва и традиције НДХ.

Хрватско друштво не само да није направило отклон према фашизму и усташтву Другог светског рата, већ упорно наставља путем којим се кретало 1941. и 1991. године. Не може се оспорити спремност да се свака околност искористи за добит њихове државе, без разлике на цену и вредност онога преко чега се гази.

Често се то у Србији објашњава скорим изборима и покушајима да се на национализму, шовинизму, агресивној реторици и подсећањима на „повијест“ Независне Државе Хрватске намакну гласови и изборна победа, али није само о томе реч.

Била прихваћена или не, кључ ове и других сличних иницијатива јесте у декадентној, усташоидној и изразито антисрпској политици која је константа у хрватском друштву и на јавној сцени. Она је свеприсутна и само на моменте ублажена и маскирана другим разлозима и интересима.

Србија то не може да промени, шта год да чини, али то не сме заборавити нити имати илузије да ће се то протоком времена променити. Превише смо то чинили, упркос чињеници да никакве поуке из прошлости нисмо извукли. Примера и доказа за то је безброј.

И последња иницијатива потврђује Дучићеву мисао да су „Хрвати најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде“. Утисак је да се Хрватска и данас креће Павелићевим путем и да нема чак ни воље или жеље да то промени.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed