Срна, 3.5.2016, И Београд вапи за меморијалом јасеновачким жртвама

Архитекта Предраг Ристић Фото: Вечерње новости

Архитекта Предраг Ристић Фото: Вечерње новости

БЕОГРАД, 3. МАЈА /СРНА/ – Београдски архитекта Предраг Ристић, према чијем нацрту би 2017. године требало да почне изградња цркве у склопу Меморијалног комплекса жртвама Јасеновца у Доњој Градини, изјавио је да јасеновачки злочин представља хрватски геноцид расут Савом све до Црног мора, који треба да буде обиљежен и у Београду.

Он је прошле деценије у Скупштини града Београда покренуо иницијативу да се на Великом ратном острву подигне црква мученицима чија је тијела избацила Сава и гдје их је сахранио Тома Максимовић, министар за избјеглице у Влади Милана Недића.

„Са четири године сам научио да пливам, а од девете до петнаесте године више нисам улазио у Саву. Лешеви су тада пливали уместо људи. Вадили су их код Небојшине куле и сахрањивали на истом месту. Вадили су их на Великом ратном острву, где је никло велико гробље од малих белих крстача. Никада након рата та гробља нису обележена“, рекао је Ристић за „Вечерње новости“.

Он је нагласио да се једна масовна гробница са око 2.000 јасеновачких мученика налази код Куле Небојша на Калемегдану, а да масовна гробница са непознатим бројем сахрањених постоји и са друге стране ријеке.

„Поклане Србе вадили су лађари… Слике лешева поређаних испред куле никада нећу заборавити“, рекао је Ристић.

Он је указао да су јасеновачке жртве на неки начин стигле и до Земуна и подсјетио да код Харишеве капеле постоји споменик на коме пише да су ту сахрањене жртве које су „допловиле из Хрватске“.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed