СРНА, 4. 2. 2023, Правосуђе да покрене предмет о страдању Срба Мркоњић Града

Мркоњић Град: Евидентирано 360 српских жртава масовних злочина Фото: Срна / Глас Српске

Мркоњић Град: Евидентирано 357 српских жртава масовних злочина Фото: Срна / Глас Српске

МРКОЊИЋ ГРАД, 4. ФЕБРУАРА /СРНА/ – У Мркоњић Граду се обиљежава Дан општине установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта, а начелник општине Драган Вођевић апеловао је на правосуђе у БиХ да покрене предмет о страдању у овој општини и да се одговорни казне.

Поводом Дана општине данас је у Капели Светог апостола Марка служен парастос за страдале у одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су делегације положиле вијенце код спомен-обиљежја масовне гробнице на православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје на Tргу српске војске.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду 1996. године, гдје је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске. Међу ексхумираним су и посмртни остаци 10 жена.

У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске. За злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао, иако се зна ко су починиоци.

Начелник Вођевић је апеловао на Тужилаштво и Суд БиХ да предузму све мјере које су потребне да се покрене са мртве тачке предмет о страдању у Мркоњић Граду и да се одговорни изведу пред лице правде.

Предсједник општинске Борачке организације Милан Стеванић каже да већ 26 година указују на то да за ове злочине нико није одговарао и да породице жртава чекају правду.

„Нико није одговарао зато што су ово српске жртве и зато што су злочине урадили други народи којима и Суд и Тужилаштво излазе на руку. Иако је правда у БиХ спора за српски народ и жртве, надам се да ће доћи времена да злочинци одговарају“, истакао је Стеванић.

Петар Митрић, који је у масовној гробници пронашао посмртне остатке рођеног брата Душка и два брата од стрица Милорада и Петра, каже да је из године у годину све теже причати о ономе што се десило.

„Шта рећи послије 26 година, осим да је ово туга, јад и чемер. За страшне злочине нико није одговарао иако су познати починиоци. Остало нам је да посјећујемо гробове и да жртве не дамо у заборав“, истакао је Митрић.

Он је позвао све становнике ове општине да дођу у недјељу на градско гробље да присуствују снимању кадрова документарног филма „Свједок“ о страдању Срба у протеклом рату.

Дан општине Мркоњић Град је установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта.

Обиљежавање Дана општине је почело у сриједу навече концертом Културно-умјетничког друштва „Петар Први Карађорђевић Мркоњић“, а завршава се вечерас избором најбољег спортисте и спортског колектива и финалом Градског футсал турнира.

На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed