Срна, 6.11.2015, Обиљежене 23 године од убиства 126 српских бораца

Зворник: Обиљежене 23 године од убиства 126 српских бораца Фото: Срна

Зворник: Обиљежене 23 године од убиства 126 српских бораца Фото: Срна

ЗВОРНИК, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ – Откривањем и освештањем новог споменика, поменом, паљењем свијећа и полагањем вијенаца на Глођанском брду код Зворника обиљежене су данас 23 године од страдања 126 бораца Војске Републике Српске, које су 6. новембра 1992. године на том мјесту поубијали припадници такозване Армије БиХ.

Споменик су откриле породице убијених припадника Војске Републике Српске, а освештао га и помен служио протојереј ставрофор Видоје Лукић са свештенством.

Помену су присуствовали породице погинулих бораца, изасланик предсједника Републике Српске Горан Џајић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, представници општина и борачких организација из Зворника, Шековића и Сребренице, као и ученици зворничких средњошколских установа.

Митровић је новинарима рекао да се на Глођанском брду догодио стравичан злочин који је симбол каснијих страдања Срба на простору БиХ, па и на простору цијеле бивше Југославије.

„Глођанско брдо, на коме је масакрирано 126 припадника Војске Републике Српске, је симбол за више од 23.000 погинулих и убијених српских бораца, симбол близу 10.000 цивилних жртава рата, симбол је за око 50.000 логораша од којих многи нису изашли живи из муслиманских логора и симбол је страдања српског народа, које још пребољавамо и обиљежавамо на овај начин“, рекао је Митровић.

Митровић је нагласио да је Глођанско брдо симбол за опстанак српског народа на овим просторима, а прије свега симбол очувања Републике Српске.

„Нама који смо живи остали, остаје нам завјет и људски и божији да памтимо, да се сјећамо и да водимо најжешће активности да се процесуира сваки злочин, па и овај на Глођанском брду“, рекао је Митровић.

Потпредсједник Скупштине Борачке организације Зворник Миле Вукадиновић нагласио да се на Глођанском брду догодио једна од најтежих злочина, јер иако је био рат и зна се шта је војничка погибија, овдје су војници које су муслиманске снаге напале у зору 6. новембра доживјели најстравичније злочине.

„На тијелима неких војника видјело се да су везани бодљикавом жицом, неки су били везани ланцима, неки закивани ексерима за храстове. Те страхоте не крије ни поштено мулиманско становништво овог краја, и зато кажем да је другачија војничка погибија у рату, од мучког убијања, клања и иживљавање над заробљеним војницима“, рекао је Вукадиновић.

Вукадиновић је изразио очекивања да ће новоизграђени Споменик, као симбол страдања 126 војника Војске Републике Српске, остати трајно на овом мјесту да свједочи о злочину.

„До сада смо на овом мјесту подизали три спомен обиљежја, али су их непознатим починиоци рушили сваки пут и никада нису откривени“, рекао је Вукадиновић и нагласио да је Борачка организација тражила и од међународне заједнице да реагује, али се испоставило да то њих не интересује.

Он је додао да за злочине на Глођанском брду нико никада није одговарао, иако надлежно тужилаштво има комплетно обрађен предмет који је прво био достављен у Тужилаштво у Бијељини, а касније је прослијеђен Тужилаштву БиХ, које се још није огласило поводом овог злочина.

Вијенце и цвијеће на Споменик положиле су породице погинулих бораца, изасланик предсједника Републике Српске Горан Џајић, представници општина и борачких организација Звроника, Шековића, Сребренице, Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, ратни војни инвалиди и други.

Поубијани и нестали борци на Глођанском брду били су припадници Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске.

На Глођанском брду, на мјесту страдања, три пута је постављана Спомен плоча са натписом: „Овдје је убијено 126 бораца Војске Републике Српске“, али су их, након постављања, сваки пут непозната лица поразбијала.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed