Вечерње новости, 18. 9. 2023, ВАТИКАН БИО УПОЗНАТ И СА ЗЛОДЕЛИМА УСТАША У НДХ: Свештеници, блиски Папи Фрањи, о новооткривеним документима

Покољ Срба у Гудовцу, 18. дана од оснивања хрватске усташке НДХ Фото: Архив Војводине, Вечерње новости

Покољ Срба у Гудовцу, 18. дана од оснивања хрватске усташке НДХ Фото: Архив Војводине, Вечерње новости

ПАПА Пије XII морао је да зна за монструозне злочине над Србима у усташкој творевини – Независној Држави Хрватској.

Поглавар Римокатоличке цркве за време Другог светског рата, баш као што је, како је управо обелодањено, био упознат са нацистичким злочинима и Холокаустом над Јеврејима, сигурно је био информисан и о злоделима на целој територији НДХ!

Ово, у ексклузивном разговору за „Новости“, тврде свештеници блиски садашњем папи Фрањи који, како наводе, „и сами очекују још многа открића из ватиканских архива“.

– Ништа није искључено, јер су и свештеници који су били противници Хитлера и марионетског режима Анте Павелића редовно обавештавали Ватикан шта се догађа.

Чињеница је да је кардинал Алојзије Степинац међу првим поздравио долазак усташа на власт, а папа Пије XII га у јануару 1942. именовао за војног викара хрватске војске чији је први задатак био – очистити територију НДХ од Јевреја и Срба – каже за наш лист високорангирани свештеник у Ватикану.

Наш саговорник, добар познавалац историје и садашњих околности у Католичкој цркви, наглашава да је Степинац о свему што се догађа у НДХ све добро знао, па се, како указује, може претпоставити и да је редовно о томе обавештавао Свету столицу и папу:

– Документи ће открити да ли је папу информисао о почињеним злочинима усташа за које је сигурно знао, баш као што је знао и о покрштавању српског живља, о чему је без сумње био информисан и Пије XII.

Документи из архива Загребачке надбискупије који су недавно угледали светлост дана сведоче и да је Степинац писао „да свештеници изађу у сусрет православним Србима ако желе да пређу на католичку веру и да ће се, када прође ово време лудила и дивљаштва знати ко је које вере“.

– Може се претпоставити да је баш о том времену лудила и дивљаштва, што укључује многобројне усташке злочине који воде и до Јасеновца, Степинац писао Ватикану – уверен је наш саговорник.

– Уосталом, папа Пије XII, најконтроверзнији римски бискуп у прошлом веку, Хитлеров папа, тврди антикомуниста, прогласио је Степинца кардиналом. Свако ко имало познаје како функционише Света столица кроз векове зна да је управо папа најобавештенији унутар ватиканских зидова.

 

Знају много више него што мислимо

ПИЈЕ XII или Еугенио Пачели сигурно је једна од највећих енигми у историји модерне католичке Цркве, али све је ближи тренутак када ће се дефинитивно потврдити чињеница да је све знао.

– Сам папа Фрања, сигурно, много више зна него што ми можемо и да претпоставимо, па тако и о вези Пија и Степинца и врха цркве у Хрватској у ратним годинама, али и у време када су се усташе након пораза Хитлера дале у бекство уз помоћ неких у Ватикану.

 

СС крематоријуми

ОТКРИЋА из Ватиканског архива, чије је делове минулог викенда пренео италијански „Коријере дела сера“ јасно указују да је папа Пије XII знао за злочине у нацистичким логорима. Наводе се и делови писма из децембра 1942. у коме немачки језуитски свештеник Лотар Кениг пише папином приватном секретару Немцу Роберту Либеру и информише га о СС крематоријуму у концентрационим логорима Белзек и Аушвиц и злочинима нациста који су тамо убијали и спаљивали људе.

 

 

Ј. Керблер – Од сталног дописника – ЗАГРЕБ

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed