Вечерње новости, 2.12.2017, 73. ГОДИНЕ ОД МАСАКРА: Непознато још 140 жртава

Црква у Велици, метоху Високих Дечана Фото: Вечерње новости

Храм Светих Кирка и Јулите у Велици, метоху Високих Дечана Фото: Вечерње новости

Од стравичног покоља у Велици код Плава прошле су 73 године, а списак страдалих још није комплетиран. Стручни тим потврдио је 455 имена убијених у геноциду који се догодио 28. јула 1944.

Ни 73 године од незапамћеног злочина у селу Велика, на обронцима Чакора, недалеко од Плава, када су припадници нацистичких дивизија „Принц Еуген“ и „Скендербег“ уз помоћ вулнетара и припадника муслиманске милиције из Бихора, Плава и Гусиња, за свега неколико сати побили на стотине жена, деце и стараца, није познат коначан број жртава које су убијене на начине до тада непознате у историји ратовања.

Размере овог злочина су нечувене, а укрштањем доступних података у потпуности су потврђена имена 455 жртава.

– Остаје нам да за још око 140 познатих имена утврдимо да ли су страдали 28. јула 1944. у геноциду у Велици или на неком другом месту од последица тог злочина или пак у другим ратним догађајима. Посебно је тежак задатак да се утврде имена страдалих избеглица, којих је у време геноцида у Велици био велики број из околних села и Метохије, а којима се од дана погрома губи сваки траг – каже Љубиша Пауновић, руководилац Стручног тима који су формирали Величани, а који има задатак да утврди размере злочина и дође до имена сваког невиног страдалника у величком геноциду.

Стручни тим за утврђивање истине о овом геноциду подељен је у неколико „подтимова“, који се баве претраживањем архива, сарадњом са сродним организацијама у земљи и иностранству, контактима са потомцима и сродницима жртава.

– Обратили смо се свим релевантним установама и појединцима, како бисмо дошли до пуне истине. Пре три године обратили смо се и Влади Црне Горе и општини Плав. Нажалост, са тих адреса још нема никаквог одговора. Свесни смо да задатак на пречишћавању списка жртава није нимало лак. Ово посебно у околностима када у томе изостаје помоћ државе и Општине, што је, опет, порука коју су садашње генерације Величана врло добро разумеле – каже Пауновић, који истиче да је Стручни тим дошао до веома интересантних података, које планира да публикује.

ИНИЦИЈАТИВА

Невладино удружење Клуб Велика, уз благослов епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, као приоритетну обавезу поставило је утврђивање пуне истине о геноциду 28. јула 1944. у селу Велика. Такође, упутили су Општини Плав предлог да се 28. јул прогласи за дан сећања на жртве геноцида у Велици. Међутим, одговора засад нема.

Почињени геноцид у Велици, није до краја расветљен, нити је икада покренут судски поступак према иједном починиоцу тог злочина. Такође, никада није прецизно утврђено ни ко су налогодавци, нити починиоци. Још није сачињен, или није објављен, прецизан списак жртава геноцида.

– Такво стање ствари је дало простора да се у вишедеценијском периоду, геноцид у селу Велика злоупотребљава у различите сврхе – од скривања и минимизирања читавог злочина до националистичких изјава са осветничким призвуком. Потомке жртава вређа свака злоупотреба, од кога год да долази – додаје Пауновић, чији тим ће идентификовати све војне јединице које су починиле овај злочин, као и њихов командни кадар и састав, са личним подацима свих њихових припадника у периоду геноцида, али и покушати да расветли мотив тог злочина, који се по монструозности и сразмерно броју становника сматра једним од најтежих на просторима Југославије.

КАНОНИЗОВАНИ МУЧЕНИЦИ

У мају ове године на Сабору светог Синода СПЦ канонизоване су невине жртве Велике. Истовремено, канонизоване су и жртве Пиве, страдале у Долима 7. јуна 1943. од исте немачке дивизије.

У помен својим свирепо умореним прецима, Величани су саградили цркву Светих Кирика и Јулите, посвећену детету и мајци пострадалим за веру хришћанску, коју је поводом 70 година од геноцида освештао патријарх српски господин Иринеј.

М. Секуловић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed