Вечерње новости, 21. 10. 2010, Власотинце: Покопано 300 младића

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Државна комисија за тајне гробнице у јабланичком крају. Откривена нова гробница код Власотинца. Губилишта од Пирота до Лесковца

КОМИСИЈА за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године открила је у четвртак још једно место масовног страдања. Надомак Власотинца пронашли су масовну гробницу за коју претпостављају да крије посмртне остатке близу 60 људи.

У исто време трају припреме за истрагу тајне гробнице на локацији Врбе, у близини пиротског насеља Нова Мала, која крије више од 300 погубљених, углавном житеља данашњег Јабланичког округа.

ОДМАЗДА

СТРЕЉАЊЕ у Пироту било је одмазда за убиство повереника ОЗНА Предрага Бошковића Павла, који је страдао у згради данашњег основног суда, током саслушања.

 

Срђан Цветковић, секретар комисије, открива, за „Новости“, да су на основу првих сазнања претпоставили да би на пропланку Гувниште, само три километра од Власотинца, могла да се налази масовна гробница.

– Сондирали смо терен, и већ на 30-40 центиметара дубине пронашли прве остатке костију стрељаних – објашњава Цветковић. – Реч је о особама које су, навероватније, биле смештене у болници у Власотинцу, па су по ослобођењу одведене и стрељане. Међу њима је било рањених четника, али и цивила.

У Власотинцу је нађен и документ у којем председник општине апелује на нове власти да зауставе братоубилачки рат и да се евентуалним починиоцима суди касније.

– Нажалост, овај апел није услишен, па је и председник, као и остали потписници овог апела, стрељан – наводи Цветковић.

На само тридесетак километара одатле, трају припреме за истрагу гробнице код Костиног моста у близини насеља Нова Мала у Пироту. Тамо, испод плаца фарме Завода за пољопривреду, можда лежи и више од 300 погубљених!

За разлику од осталог дела Србије, где су масовна погубљења трајала током септембра и октобра 1944, убиства у Пироту дешавала су се у новембру. Углавном су усмрћивани младићи из села у долини Јужне Мораве, око Грделице и Власотинца, који су у четничке јединице били мобилисани само неколико месеци раније!

 

ЈЕДИНИ ПРЕЖИВЕЛИ

 

ЈЕДАН од ретких који је успео да умакне са стратишта код Врба био је Милован Пејчић, познати качкаваљџија. Он је током ноћне егзекуције рањен, и успео је из плитко ископане раке да побегне. После месец дана стигао је до родног села Нишор, успешно се крио готово две године, да би га 1947. неко од сељака видео и пријавио ОЗНА. Ухапшен је, поведен ка Пироту и, код места Слепе Бабе, покушао је да побегне. Нажалост, није успео.

 

Убијен је без суђења и председник општине Светозар Мисирлић, али су убијени и припадници злогласне немачке дивизије „Принц Еуген“ и питомци хрватских домобрана из Бугарске.

– Прошло је готово седамдесет година од тог догађаја и нема директних сведока који би могли нешто конкретније о њему да кажу. Ипак, у архиву БИА евидентирано је 300 особа које су погубљене у Пироту – каже Момчило Павловић, председник Одбора за истраживање. – Спискови убијених урађени су с великом прецизношћу када је реч о идентитету жртава. Нажалост, не наводи се место егзекуције нити тачна локација где су ти људи сахрањени, али, према ономе што смо до сада сазнали, ради се баш о овој локацији.

Бројка од 300 погубљених није коначна и највероватније ће бити већа, а у Пироту се прича да гробница постоји и у кругу овдашње касарне.

Спискови нађени у архиву БИА биће представљени наредних дана у Лесковцу, где ће почети и ископавања на локацијама у селу Славник и на локацији Лапотнице.

 

 
В. Ћирић – И. Мићевић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed