РТС, 10. 1. 2023, Монографија Меморијалног комплекса „12. фебруар“ – прво бекство из нацистичког логора [Мапа]

Црвени крст: Немачки логор у Нишу Фото: РТС

Црвени крст: Немачки логор у Нишу Фото: РТС

Прво успешно бекство из неког нацистичког логора организовано је пре 80 година у нишком логору, некадашњем складишту Црвеног крста. Поводом годишњице, Народни музеј у Нишу објавио је монографију Меморијалног комплекса „12. фебруар“, аутора Небојше Озимића.

Само пет месеци по оснивања, у нацистичком логору „Црвени крст“ у Нишу било је хиљаду затвореника када је у хладној фебруарској ноћи 1942. организовано прво бекство.

„То довољно говори о поимању људи који су били овде, њиховом поимању слободе и живота. Њих 147 је кренуло на жице, на позив Бранка Бјеговића, и од њих 147, 105 је успешно побегло, дакле, нашло је спас у том бекству. Четрдесетдвојица су остала на жицама или су пали погођени метком“, наводи Небојша Озимић, аутор монографије.

Као одмазда за прво бекство из неког нацистичког логора Трећег рајха на брду Бубањ стрељано је 850 људи. Упркос томе, децембра исте године уследио је покушај бекства.

„Група од шест логораша је покушала бекство. Нажалост, неки од њих су убијени, неки су ухваћени и неколико месеци касније стрељани на брду Бубањ“, додаје Озимић.

Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Да Немци нису очекивали да ће логораши организовати бекство сведочи и чињеница да су зидине око логора и две бетонске куле саграђене годину дана после бекства.

Небојша Озимић већ 12 година руководи меморијалним комплексом „12. фебруар“. Каже да када је почео да ради није много знао, па је монографија и својеврсни омаж запосленима из Народног музеја. Ипак, његова прва сећања на ово место датирају још из дечачких дана, када је са школом посетио логор.

„Био сам у другом разреду основне школе овде и тада је била једна прича од које нисам после могао да спавам десетак дана. Ја сам онда, поучен тим искуством, покушао да склопим причу за посетиоце која ће им остати у успомени, али не на тако трауматичан начин“, напомиње аутор монографије, Небојша Озимић.

Монограгфија садржи све доступне податке о последњем сачуваном нацистичком логору у Србији. Како аутор каже, све што треба да послужи наредним генерацијама истраживача, јер ово место једноставно мора да се чува од заборава.

 
Лидија Георгијев

 

Монографију аутора Небојше Озимића Меморијални комплекс „12. фебруар“ можете погледати на следећој вези

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed