Вечерње новости, 9.12.2017, Покошеној младости подижу споменик

Остаци лобање невино убијених људи, Фото: Вечерње новости, Д. М. Ћелић

Остаци лобање невино убијених људи, Фото: Вечерње новости, Д. М. Ћелић

После писања „Новости“ о жртвама комуниста на златиборском брду. Општина Чајетина подржала истраживање масовне гробнице

ВЕЋЕ Општине Чајетина донело је одлуку да подржи истраживање масовне гробнице у јами Церова, у овдашњем селу Мушвете. Скелете страдалника с краја Другог светског рата чије су руке пре ликвидације биле везане жицом, на дну пећине пронашао је фрескописац и спелеолог Димитрије Мирко Ћелић, из Пригревице код Апатина, а локална власт је реаговала само дан након објављивања ових сазнања у „Новостима“.

Подсетимо, Ћелић је са колегама из београдског клуба „Асак“ сишао у неистражену пећину на брду Церова, трагом предања најстаријих мештана о постојању две масовне гробнице у овом крају.

– На дубини од око 15 метара отвара се пространа дворана, на чијем крају сам угледао десетак костура. Око костију ручних зглобова видео сам жицу, а у делу јаме под отвором, неко је набацао брдо камена испод кога се налази ко зна колико још скелета – рекао је Ћелић „Новостима“.

На површини масовне гробнице Ћелић је видео још и опанке, цокуле, појасеве, табакере, огледалца и друге личне ствари страдалих. Војних обележја није било, изузев једне значке Савеза скаута краљевине Југославије. Даља истраживања могла би расветлити трагичан догађај и потомцима страдалих омогућити да своје најмилије достојанствено сахране. Због даљих истраживања о открићу је обавештено тужилаштво у Ужицу.

– Наш план је био да пећину у Мушветама истражимо и ставимо у функцију као још једно изузетно туристичко одредиште. То ће бити учињено, када се усуд страдалих расветли и када им подигнемо споменик какав заслужују. Надам се да ћемо пронаћи потомке страдалника, како бисмо жртве достојно сахранили по православном обреду – рекао је Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина.

Најстарији Златиборци се сећају да су повратницима из рата истакнути комунисти из ужичког краја обећавали слободу, „ако нису окрвавили руке“. Затим су одвођени у кафану у центру Чајетине, где су у некој врсти полузатвора – славили крај рата и какав-такав срећан усуд. Одатле су уместо кућама, одвођени над јаме. Ту су сурово и без пресуде ликвидирани.

 

ЛИКВИДИРАНИ ПОСЛЕ ПРЕДАЈЕ

Према подацима из литературе и по сведочењима најстаријих мештана, овде су ликвидирани четници, повратници из рата, којима је претходно обећана слобода ако се предају. По овим изворима, у овом крају је ликвидирано између две и три стотине српских младића старих од 16 до 20 година, који су се преко Дрине, из Босне на крају рата враћали својим кућама у Косјерић, Ваљево и бројна села западне и југозападне Србије, каже Ђелић.

 

Н. ЈАНКОВИЋ

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed