Вечерње новости.ба, СРНА, 7. 12. 2023, Парастос за жртве усташких злочина у Трњаку и Доњој Дубици

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

У селима Трњак и Доња Дубица у федералној општини Оџак служен је помен и положени су вијенци на споменик за 800 мјештана које су у Другом свјетском рату убиле усташе, а међу убијенима је било 333 дјеце млађе од 15 година.

Парастос је служен у Спомен-цркви у Трњаку и за страдале у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату – четворо погинулих у Трњаку и 29 у Доњој Дубици.

Вијенце су на споменик у Доњој Дубици положили представници општине Шамац, Борачке организације Шамац и представници Завичајног удружења „Дубичани“.

Начелник Службе за друштвене дјелатности и послове цивилне заштите општине Шамац Мишо Дервенић рекао је Срни да општина у складу са могућностима помаже становништву Доње Дубице, Трњака и Струка које се вратило на своја огњишта послије Одбрамбено-отаџбинског рата и да им је увијек на располагању.

Представник Завичајног Удружења „Дубичани“ Милан Станишић, ратни војни инвалид, рекао је да сваке године долази да ода пошту великом броју жртава из Другог свјетског рата, те истакао да треба да се увијек састају и одају пошту страдалима.

Миливоје Јелић из Доње Дубице, који је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату био заробљен у логору у школи у Оџаку, испричао је Срни да је у логору било око 1.000 Срба и да су их тукли сваки дан.

Он каже да је задовољан што је изграђена Спомен-црква, наводећи да је то у знак захвалности и према његовим саборцима, којих се он сјећа са тугом и које не треба никада заборавити.

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић рекао је да је овај споменик за страдале у Доњој Дубици опомена будућим генерацијама да треба да чувају и његују своју традицију, да опросте, али да никад не забораве оно што се догодило.

Саво Вујичић, који је био предсједник грађевинског одбора за изградњу Спомен-цркве посвећене Светом апостолу Павлу у Трњаку и аутор књиге „Трњак“, рекао је Срни да су изградњу Спомен-капеле помогли општина Шамац, мјештани Трњака и Доње Дубице који живе у дијаспори, али и околних општина, те бројни други донатори.

За вријеме Другог свјетског рата у Трњаку је живјело 693 Срба, од којих је 6. и 7. децембра 1944. убијен 601 српски цивил, а међу њима је било 143 дјеце.

Преостала 92 мјештанина нису се тада затекла код кућа и захваљујући томе су преживјели.

У селима Струке, Трњак и Доња Дубица у ФБиХ данас живи око 30 Срба.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed