Вести, 29. 3. 2023, Краду све српско!

Село Зебнице, Ново Брдо, Косово и Метохија Фото: ГрачаницаОнлајн, В. Ћуп

Село Зебнице, Ново Брдо, Косово и Метохија Фото: ГрачаницаОнлајн, В. Ћуп

Суочени са свакодневним провокацијама и страхом, Срби из енклава на централном Косову у последње време су на мети лопова који им упадају у куће и односе све што им дође под руку. Александар Гуџић, историчар из Грачанице, сумња да ће лопови бити пронађени, а да су напади на имовину и безбедност од 1999. године “српска свакодневица”.

Само у последња четири дана забележене су три провале, а последња на мети криминалаца нашла се породица Жикице Стевића из Лапљег Села код Приштине. Стевић је навео да су лопови током ноћи ушли у кућу обивши споредна врата, да су оставили испретуране ствари за собом и да, како у кући није држао драгоцености и новац, однели су једино ловачку пушку, за коју је поседовао дозволу и муницију.

Претходног дана, у недељу је опљачкана кућа породице Митра Максимовића из Сувог Дола, код Липљана, а кћерка власника Милица Максимовић је казала да је однето злато и око 2.000 евра.

“Срећа је да се нисам сама нашла у кући у тренутку пљачке са малом децом. Тата ради у централној Србији, мајка је отишла да обиђе моју сестру у Косовској Митровици. Можда је и боље што никога није било код куће, јер не знам како бих то са малом децом издржала”, казала је Максимовићева за Танјуг.

Претходно је обијена кућа петочлане породице Славић из Лепине код Сувог Дола, а ово је четврти пут да су се нашли на мети лопова.

Кћерка, Андријана Славић је испричала да су изашли да прошетају и да са оближњег банкомата подигну новац.

“Ван куће смо били око 40 минута. Када је мајка ушла у кућу затекла је отворен прозор. Позвала је брата и затекли су отворене несесере, кутије од сатова, фиоке… Претпостављамо да су побегли у тренутку када су чули врисак и да зато ништа нису стигли да однесу. Тата је кренуо у правцу у коме смо помислили да су отишли, али потрага је била безуспешна”, казала је Андријана Славић.

Сва три случаја су одмах пријављени Косовској полицији, али Александар Гуџић, историчар из Грачанице, сумња да ће лопови бити пронађени, а да су напади на имовину и безбедност од 1999. године “српска свакодневица”.

– Није спорно да се пљачке дешавају и у албанским срединама и да се са повећаном стопом криминала суочавају сви становници Косова зато што је Косовска полицијска служба последњих година показала да је неспособна да обезбеди сигурност и безбедност свим грађанима. Овакви инциденти само додатно погоршавају ионако тешку економску ситуацију и положај Срба на Косову – истиче Гуџић.

 
Страх

Дан после пљачке, Милутин Славић каже да су вратили све ствари на место, али да је у породици остао страх.

“Одмах смо позвали полицију, полиција је била ту, извршили су увиђај, узели изјаву од мог оца. Нажалост, нисмо успели да их нађемо, мада се ту по селу већ прича да нисмо ми једини којима се то десило, дешава се већ неколико пута у овој нашој општини и надам се да ће полиција урадити свој посао и да ће ухапсити починиоце који раде та нечасна дела”, рекао је Славић.

“Вероватно дуже време док нас тај страх не прође нећемо смети да остављамо ни саму кућу, нити било ког члана породице самог у кући”, закључује Славић.

Ову породицу су посетили председница општине Грачаница Љиљана Шубарић и председник општине Липљан Милан Јоксимовић.

 
Помоћ истоку КиМ

Француски хуманитарац Арно Гујон и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима из региона МСП Србије, саопштио је да је српским енклавама на истоку Косова и Метохије достављена пошиљка хуманитарне помоћи.

Он је у објави на Твитеру навео да су угрожена домаћинства добила храну, средства за хигијену, кревете и школски прибор за најмлађе.

“У српским енклавама на истоку Космета живи пуно деце која се посебно обрадују сваком нашем доласку. Њихови осмеси говоре да смо донели праву одлуку кад смо 2011. заједно са Епархијом рашко-призренском одлучили да организујемо редовне пошиљке хуманитарне помоћи коју делимо сваке недеље широм КиМ”, написао је Гујон.

Како је навео, комби пун потрепштина стигао је овог викенда у косовско-метохијска села Стрелица, Братиловце и Босце.

 

 

Ђорђе Баровић – Вести

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed