Вести, 29. 6. 2023, Традиција у Оснабричкој парохији: Парастос на војничком гробљу

Поклонили се сенима страдалника: Парастос у оснабричком Меморијалном центру Фото: Вести / М. Станковић

Поклонили се сенима страдалника: Парастос у оснабричком Меморијалном центру Фото: Вести / М. Станковић

Традиционално се уочи Видовдана, у Меморијалном центру у Оснабрику, задужбини Срба који су на овим просторима преживели страхоте Другог светског рата и оних који су се непосредно по завршетку рата овде настанили, одржава Општи видовдански парастос свим српским страдалницима од Косовског боја до данашњих дана.

Драге госте, владику Григорија и владику Јована, парохијани су дочекали у порти Цркве Светог Георгија. Теодора Дабић и Емилија Тадић су им уручиле букете цвећа. Светој архијерејској литургији у храму присуствовали су бројни верници из целе Немачке, али и из отаџбине, као и представници државе Србије. За певницом је било и верника из Бара и Мостара.

После литургије, којом је начелствовао владика Григорије, а саслуживало му бројно свештенство међу којима и владика Јован, протојереј ставрофор Маринко Рајак (оснабрички парох) и свештеници из Хановера, Бремена, Билефелда, Берлина, Дортмунда, Минхена и Есена, свештенство се са окупљеним народом упутило ка Војном спомен-гробљу на коме почивају официри страдали за време бомбардовања 6. децембра 1944. године. Литију на спомен-гробљу предводили су најмлађи парохијани на чијем челу су били Андрија Дабић и Славко Мартић, а икону цара Лазара је носио мали Балша Ћосовић.

Пред централним спомеником је одржан Видовдански парастос, гробови преливени вином и служено кољиво за покој душа страдалника. Кољиво и погачу су припремили супружници Петровић, хаџи Раденка и хаџи Неђо, оснабрички парохијани из Минстера.

Венце су на централни споменик положили Милена Николић, конзул Генералног конзулата Србије у Хамбургу, и Миодраг Продан у име оснабричке парохије.

У Црквеном дому који је посвећен Светом кнезу Лазару постављена је свечана трпеза где је после ручка одржана свечана академија која је почела химном Боже правде. Све госте је најпре поздравио прота Маринко и пожелео свима добродошлицу, а затим се верницима обратио владика Григорије. Он је у беседи говорио о великом српском празнику Видовдану, али је нагласио да пре свега славимо Светога Лазара мученика и са њим мноштво војсковођа и војника пострадалих за крст часни и слободу златну. Владика је осветлио лик кнеза Лазара као честитог и побожног човека. Истакао је и кнежеве врлине као образованог, паметног, доброг и храброг човека и подсетио да је Лазарева Србија била напредна земља, уточиште многима.

Поздравне речи окупљенима је упутила и госпођа конзул Милена Николић, која је посебно поздравила рад и труд са најмлађима на очувању нашег језика и културе, кроз организовање допунске наставе на српском језику и рад фолклорне секције у оснабричкој парохији, јер тако чувамо свој идентитет.

 

Свечана академија

Ученици и омладина оснабричке парохије су извели свечану академију. Програм је водила Слађана Дуњић Фридрих, професорка допунске наставе на српском језику. У програму су стихове говорили: Теодора и Андрија Дабић, Јован, Хелена и Никола Миловановић, Славко Мартић, Соња Лојгерман, Биљана Дабић и Виолета Луковац, а Тијана Башић и Ивана Зековић су отпевале две етно-песме. Академија је завршена песмом Тамо далеко коју су прихватили здушно сви присутни.

Ђаци, чланови фолклорне секције под руководством Биљане Дабић, улепшали су прославу својим изгледом, обучени у народне ношње, као и својим ангажовањем у свим деловима прославе, од дочека владика, предвођења литије, рецитовањем и певањем.

 

Меморијални центар

У Оснабрику је за време Другог светског рата био официрски логор Oflag VI C.

у којем се налазило више од 4.000 заробљених српских официра. Данас у Оснабрику постоји Меморијални центар који сачињавају Црква Светог Георгија испод које је спомен-костурница са 1.020 ћелија, Црквени дом “Свети кнез Лазар косовски” у порти храма и војничко спомен-гробље. На том гробљу су сахрањени логораши, жртве Другог светског рата, међу којима и 116 официра. У близини је и српско цивилно гробље. Цео овај комплекс настао је сукцесивном изградњом у спомен невиним жртвама које су страдале у току силовитог савезничког бомбардовања 6. децембра 1944. када је бомбардован официрски логор.

 

 

М. Станковић – Вести

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed