Вести, 4. 11. 2023, Сина ми одвели, стан отели

Ораховац Фото: Вести онлајн

Ораховац Фото: Вести онлајн

У Специјализованом већу Косова у Хагу на суђењу Хашиму Тачију, вођи некадашње тзв. Ослободилачке војске Косова, сведок Предраг Дедић је рекао да је и његов син киднапован и убијен, али и да је био принуђен да прода свој стан.

 

Затвор смрти

Предраг Дедић је у процесу против бившег команданта некадашње ОВК сведочио путем видео-линка. Он је отац Бобана Дедића, из Ораховца, који је отет у јулу 1999, а чија је судбина до данас непознаница. Бобан је тада имао 37 година и био је запослен у Пољопривредном комбинату Житопромет у овом месту. Припадници ОВК су га киднаповали, а Предраг је сазнао да му је син одведен у њихов затвор у згради бившег ватрогасног дома и отишао је да покуша да га ослободи. Чим је ушао у ту зграду, припадници ОВК су и њега затворили. Овај човек је касније ослобођен, а како каже сина више никад није видео.

 
Протеран из дома

У оптужници се наводи да су Бобана Дедића крајем јуна 1999. аутомобилом одвезли поједини припадници ОВК изван фабрике Број 18 у Ораховцу.

– Последњи пут је виђен у притвору појединих припадника ОВК, а његови посмртни остаци никад нису пронађени – наведено је у оптужници.

Предраг Дедић је рекао и да после сукоба на КиМ није желео да оде из Ораховца као већина Срба, већ је остао да живи у албанском делу, али су му је онда ОВК дошла на врата. Он је на сопственом примеру описао и како су Албанци терали Србе да им продају имовину коју имају на Космету.

– Морао сам да продам стан који су пре тога опљачкали. Продао сам преко једног посредника Шиптара. Рекао ми је, данас ми га дај за 8.000 марака, а ако нећеш, сутра ће вредети 5.000 и дао сам га за 8.000 – испричао је овај сведок кроз шта је прошао.

У оптужници се каже да су се убиства дешавала у Ораховцу, где је страдало 11 особа.

 
Окрутност на делу

Челници ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими су оптужени су за удружени злочиначки подухват, убиства, мучења и окрутно поступање у око 40 притворских центара широм Косова током 1998. и 1999. године, али не и за трговину органима. Суђење је почело 3. априла ове године.

 
Непознаница

Предраг Дедић је посведочио да су у ораховачком ватрогасном дому држани киднаповани Срби. Казао је да је чуо да су сви Срби који су послати у полицијску станицу затим послати у ватрогасну службу, али није могао да каже ко су ти људи.

 

Е. В.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed