ИН4С, 23. 10. 2023, Откривен споменик ђенералу Божидару Божи Јанковићу: Београд се поклонио сенима осветника Косова

Генерал Божидар Божа Јанковић (1849-1920) Фото: Википедија

Генерал Божидар Божа Јанковић (1849-1920) Фото: Википедија

Данас је откривен споменик генералу Божидару Божи Јанковићу, у Карађорђевом парку у Београду. Министар Вучевић споменик генералу Јанковићу открио је заједно са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николом Селаковићем, потпредседницом Владе и минстарком културе Мајом Гојковић и министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем.

Министар Вучевић истакао је да је са великим задовољством прихватио позив министра Селаковића да учествује у данашњем догађају – откривању споменика генералу Божидару Божи Јанковићу.

– Овим чином, клањамо се сенима једног од најспособнијих и најзаслужнијих српских официра из времена ослободилачких ратова. Ђенерал Јанковић је учествовао у чак шест ратова од 1876. до 1918. године – у два српско-турска рата, у Српско-бугарском рату, оба балканска и Првом светском рату. Изузетну војну каријеру, током које је низао значајне командне дужности, украсио је ђенерал Јанковић и дужностима на којима је развијао војну мисао. Био је професор Војне академије, уредник часописа „Ратник“, уредник „Службеног војног листа“ и председник Војнодисциплинског суда. Обављао је дужност министра одбране, а активно је пружао допринос одбрамбеним способностима Србије и када је био у пензији. Прожет идејом слободе и братства обављао је и дужност начелника штаба Црногорске врховне команде – нагласио је министар Вучевић, наводи се на сајту Министарства одбране Републике Србије.

Према његовим речима, понети величином славних војвода, и војводе Путника, и Мишића, и Степановића и Бојовића, као да се често огрешимо о друге јунаке и родољубе, без којих ни наше војводе не би могле да изврше своја славна дела. Министар одбране је зато посебно истакао и да је иницијативу за подизање културе споменика ђенералу Јанковићу покренуло Удружење ратних добровољаца 1912–1918, које је тражило и добило помоћ осталих институција да се одужи ђенералу Јанковићу за дела којима нас је задужио.

– Данас откривамо споменик човеку који је био оличење свих војничких вредности, а пре свега оданости заклетви према отаџбини коју никада и ни под којим условима није погазио, човека који је својим животом сведочио вредности родољубља, слободе, марљивости, учености, исправности и поштења. Подижемо овај споменик да се данашње генерације уче и да знају какви треба да будемо у погледу ревности према отаџбини – рекао је министар Вучевић.

Министар одбране се посебно осврнуо и на питање културе сећања, која како је истакао, нажалост, у претходним годинама, није била “радо виђен гост” у Србији.

– Данашњи догађај потврда је да су учињени важни кораци да се култура сећања код нас врати и развије. Да се зна и памти да је ђенерал Јанковић уписао границе Србије на мапи света. Да је његова славна Трећа армија 1912. године, летећи у заносу ка својој, ка нашој колевци Косову и Метохији, уписала гранични камен наше отаџбине, од Бога дат и од предака остављен. Тамо је граница наше јужне покрајине, код насеља Ђенерал Јанковић, призната по свим нормама међународног јавног права и призната по праву морала и од Бога датог. Овај споменик треба да служи да се тога не стидимо и да то памтимо – поручио је министар Вучевић.

Он је захвалио свима који су допринели да споменик ђенералу Јанковићу украси нашу престоницу.

Разгледница ослобођења Драча у Првом Балканском рату - Ђенерал Божа Јанковић, командант III армије Фото: Архива

Разгледница ослобођења Драча у Првом Балканском рату – Ђенерал Божа Јанковић, командант III армије Фото: Архива

– Удружењу ратних добровољаца 1912–1918 њихових потомака и поштовалаца, али и породици, наследницима, честитој и часној породици Јанковић честитам на свему што сте урадили, честитам вам јубиларну годишњицу постојања, са жељом да и даље постижу успехе у своме истрајном раду на очувању војничких и слободарских традиција наше државе. У име Министарства одбране и Војске Србије захваљујем свима који су допринели да споменик ђенералу Јанковићу украси плато на једном од најпрометнијих места у Београду. Нека нам његов лик и дело буде свима инспирација и завет како се бори и живи за отаџбину, за Србију! Живела ослободилачка и победничка Војска Србије! Живела Србија! – поручио је министар Вучевић.

Министар Селаковић истакао је да се данас скида вео заборава, а заборав је највећи српски непријатељ, са имена једног од најславнијих синова српскога народа.

– Данас нашим окупљањем овде и откривањем овог споменика, дела нашег уваженог пријатеља и вајара Зорана Ивановића, спасавамо једног српског сина од заборава, али је он само први од међу многима са којима ћемо то учинити – поручио је министар Селаковић.

Он је рекао да ће министарство на чијем је челу и Владин одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, уз несебичну подршку председника Вучића, али и министра Вучевића и осталих министара у Влади, наставити да обележава све оне славне и тужне датуме из наше прошлости и обновити све оно што су генерације наших предака подизале да обележе сећање на своје претке, али и да подиже нове споменике, пише 24седам.

Председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца Никола Филиповић рекао је да у години јубилеја, 120 година удружења, генерал Јанковић добија споменик у његовом родном граду.

– Захваљујући родољубима исправљамо историјску неправду. Генерал Јанковић уз војводу Вука и Воју Танкосића један је од највећих јунака и добровољаца који је изнедрио српски народ. Данас одговорном политиком државног врха, на челу са председником Вучићем, исправљамо све грешке које смо начинили према заборављеним јунацима из наше историје – истакао је председник удружења Филиповић.

Након освећења споменика, министар одбране венац је положио у пратњи генерал-мајора Жељка Петровића и бригадног генерала Горана Момчиловића.

Споменик су освештали викарни ремезијански епископ Стефан и свештенство Српске православне цркве. Церемонији су присуствовали чланови колегијума министра одбране, представници Града Београда, локалне самоуправе, представници борачких удружења, као и потомци генерала Јанковића.

Божидар Јанковић био је српски генерал, министар војни и учесник српско-турских, Српско-бугарског, балканских и Првог светског рата. За своје заслуге одликован је Орденом Карађорђеве звезде са мачевима, Орденом Белог орла и Ореденом Милоша Великог.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed