РТС, Royalfamily, 4. 11. 2023, Служен помен жртвама комунистичког режима у Београду

Обележје жртвама револуционарног терора у Лисичијем потоку у Београду Фото: beograd.rs

Обележје жртвама револуционарног терора у Лисичијем потоку у Београду Фото: beograd.rs

У Лисичјем потоку у Београду служен је помен жртвама комунистичког режима у Београду. Помен је служен код недавно откривеног споменика жртвама код Краљеве чесме, која је у сарадњи са Градом Београдом, надлежним институцијама и Спомен парком „Краљева чесма“ рестауирана ове године.

За свега неколико месеци комунисти су стрељали више од 59.000 грађана Србије. Толико их је пописала Комисија за утврђивање тајних гробница. Процене су и да је на више од 200 локација широм земље број убијених и већи. Једно од места егзекуције је и београдски Лисичји поток.

„Прошло је скоро 80 година од злочина које су ослободиоци починили за само неколико месеци, ослободивши живота десетине хиљада грађана, већ пострадале од злочина нацистичких окупатора. Комунистички злочини били су на кућним праговима, по двориштима, пољима, шумама, лисичјим потоцима, чак и без оне циничне пресуде у име народа. Злочини су почињени у име патолошке мржње и цивилизацијске освете према свему што је било вредније и паметније“, навео је академик Душан Ковачевић.

На идеји да жртве комунистичког режима добију обележје, више од десет година радила је група грађана, интелектуалаца, Удружење жртава комунистичког режима и Удружење „У име народа за слободну Србију“.

„Годинама смо се ту скупљали у једној мочвари и џунгли, радили смо сви заједно. Ево данас могу да вам кажем једну радосну вест, мислим да та сагласност од Министарства културе готово да није стигла ни до Града. Осим што је градска комисија 1. децембра прошле године званично установила ово место као место сећања на невине жртве комунистичког терора 1944. и 1945. године, обавештен сам да је та одлука добила и сагласност Министарства културе“, истакао је историчар Срђан Цветковић.

Краљева чесма, у чијој близини је споменик жртвама, првобитно је отворена 1936. у спомен на краља Александра. На том месту, у јесен 1944, без суђења стрељано је неколико хиљада Београђана. Чесма је обновљена ове године када је на годишњицу убиства краља Александра Првог отворен и Спомен парк „Краљева чесма“.

 

ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ЖРТВАМА КОМУНИСТИЧКОГ ТЕРОРА У БЕОГРАДУ

Откривање и освећење првог званичног споменика жртвама комунистичког режима одржано је данас у обновљеном Спомен парку „Краљева чесма”, у Лисичијем потоку у Београду. Предраг Марковић и Мирко Петровић, чланови Крунског савета, присуствовали су догађају као изасланици Њ.К.В. Престолонаследника Александра, који су у име Његовог Краљевског Височанства положили венац.

Споменик у виду крста са натписом „Невиним жртвама комунистичког терора“ први је овакве врсте и постављен уз дозволу Града Београда. Коначно можемо да кажемо да је сада, после толико деценија, невине жртве комунистичког режима у Београду и Србији коначно имају достојно место сећања. Парастос страдалима служио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Алексеј, викар Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија.

Свечаности и комеморацији присуствовали су и Александар Шапић, градоначелник Београда, Душан Ковачевић, члан Крунског савета, свештеници Српске православне цркве, припадници Удружења „У име народа – за слободну Србију“, „Удружења Краљевина Србија“, које је под покровитељством Њ.К.В. Престолонаследника Александра и многи грађани Београда.

„Краљева чесма“, првобитно отворена 1936. године у знак сећања на краља Александра I, била је стратиште где су комунистички џелати, без суђења, у јесен 1944. стрељали неколико хиљада људи. Вредни рад многих ентузијаста, предвођених др Срђаном Цветковићем, који су готово целу деценију чистили и уређивали ово место, али и залагали се да се оно трајније уреди, коначно је уродио плодом када је 9. октобра 2023. године први пут отворен Спомен парк, а сада и споменик.

Као што је Престолонаследник Александар раније изјавио: „Спомен-парк „Краљева чесма“ је заиста свето тло, место где су хиљаде невиних људи пале као жртве диктатуре. Сваком пристојном човеку тешко је разумети такве злочине – убити некога само зато што другачије и слободно мисли је ван разума. Једина „кривица“ жртава била је то што су биле отвореног ума и желеле да живе у слободној, демократској држави. Проглашени су кривима без суђења, без могућности да се бране. Могло би се запитати – чак и да је било суђења, да ли би исход био другачији?

Зато данас, испред чесме посвећене мом деди, Њ.В. Краљу Александру I, где душе неколико хиљада ових мученика још увек траже вечни покој, треба да се сви сетимо њихове жртве. Такође, желим да пошаљем снажну поруку, да ови злочини нису и никада неће бити заборављени. Правду нису дочекали, али заслужују да их се памти. Да увек чувамо сећање на та мрачна времена, да се овакви злочини никада не понове“.

Лисичији поток је највеће стратиште у Београду после Другог светског рата. Данас готово сви признају да је било невиних жртава, а судови су рехабилитовали око 5.000 људи на захтев њихових потомака, међу којима и многе чији су очеви убијени тик уз „Краљеву чесму“. Државна комисија за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године, на основу непотпуне документације ОЗНЕ (комунистичке тајне полиције), навела је имена преко 3.500 убијених Београђана. Процењује се да је број убијених у Београду готово двоструко већи.

 

(Royalfamily.org)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed