Политика, Танјуг, 23.3.2017, Умирање од рака делом последица НАТО бомбардовања

Са конференције за медије Друштва за борбу против рака (Фото: Танјуг)

Са конференције за медије Друштва за борбу против рака (Фото: Танјуг)

Стопа умирања од рака у Србији је достигла сам врх стопе смртности од те болести у Европи, што је делом последица НАТО бомбардовања, чија се 18. годишњица навршава сутра, изјавио је данас председник Друштва Србије за борбу против рака, Слободан Чикарић.

Тим поводом, али и поводом месеца марта, који је, иначе, у свету познат као месец борбе против рака, данас је у просторијама Друштва, које се годинама бори да прикаже штетне последице осиромашеног уранијума коришћеног у бомбардовању, одржана конференција за новинаре на којој је доктор Чикарић подсетио да је тада на Србију бачено 15 тона осиромашеног уранијума.

Реч је, објаснио је, о супстанци која може да изазове мутације гена и канцерогенезу.

Да је та супстанца пала у једном комаду и на једно место, она не би била опасна, рекао је Чикарић.

Осиромашени уранијум је, подсетио је, углавном бацан на територији Косова и Метохије, стварајући облаке прашине, коју је ветар разносио по целој Србији, па је он стизао и до других градова, општина и фарми.

Осиромашени уранијум је удисала и стока, чије производе су конзумирали људи.

То је, казао је Чикарић, врло опасно јер чак и мала доза јонизујућег зрачења може да изазове малигне туморе.

Малигни тумори, објаснио је он, могу да се појаве и 15 до 20 година након изложености зрачењу, што значи да и они који сада оболевају од тих болести, то може бити последица бомбардовања.

Према подацима из 2014, што се поклапа са тим периодом, у Србији се карцином појављује 2,5 пута више од светског просека, а на подручју КиМ, које је било изложено највећој количини зрачења, исте године је било 50 одсто више оболелих од рака у односу на 2013.

Оно што осим тога забрињава, истакао је Чикарић, јесте да се осим осиромашеног уранијума користио и Плутонијум 239, који се употребљавао и за употребу америчких, атомских бомби.

„Бацити осиромашени уранијум на становништво је злочин, а ако се у њему нађе и плутонијум, то је злочин појачан десет пута”, закључио је Чикарић.

Осим Чикарића, на конференцији је говорио и генерал Слободан Петковић рекавши како је неопходно све људе, а посебно оне који још увек живе на Косову, информисати о опасностима којима су изложени.

Петковић каже да је неопходно да се власт озбиљније позабави тим проблемом и да се оформи стручно тело које ће бити посвећено томе.

Такође, из Друштва чији је члан, залажу се и за то да свима који су оболели од карцинома а живе на подручју КиМ, буде обезбеђено бесплатно лечење.

На крају, каже Петковић, неопходно је залагати се да се заувек забрани коришћење осиромашеног уранијума као оружја.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed