Спутњик, Блиц, 30.8.2017, Тајни словеначки документ: Побијте све некомунисте

Регистар народних непријатеља, илустрација Фото: Б92 / screenshot

Регистар народних непријатеља, илустрација Фото: Б92 / screenshot

У Словенији је пронађен документ комунистичке тајне службе при Освободилној фронти Словеније из 1943, којим се наређује убијање свих некомуниста, као и њихових породица, чак и оних који „само платонски подржавају“ тај покрет.

Историчар Срђан Цветковић каже да је документ пронашао један словеначки колега који ће ускоро објавити рад о свом открићу у неком од научних часописа, али да је фотографије докумената већ дао на увид.

„Ова наредба, ако је документ аутентичан, слична је доступним документима која је пронашла Државна комисија Србије, али предњачи по бруталности и експлицитности упутстава за ликвидације. Уклапа се у општу идеолошку матрицу бољшевичке револуције која је била узор овдашњим комунистима, где је све дозвољено у циљу освајања власти и провођења револуционарних планова“, наводи Цветковић, који је био секретар Државне комисије за проналажење гробница жртава које су убили комунисти.

Седам тачака:

У документу се прво даје опште упутство.

„Напад на станове оних који ће бити ликвидирани мора бити брз, одлучан и темељан. Свако предомишљање и оклевање схватиће се као издаја… Групе које су на списку се ликвидирају у потпуности, тј. све до задњега. Група која у свом саставу има макар само једног изразитог антикомунисту такође се у целости ликвидира. Беспоговорно се морају ликвидирати следеће скупине…“, стоји записано у документу.

Затим се у седам тачака наводи кога и како све треба ликвидирати.

Први на списку су: „Познате вође антикомуниситичког покрета, вође националних организација, Сокола, четника, бивших орјунаша, чланова стрељачких дружина и слични. За то су одабрана посебна одељења чији је први задатак да униште те скупине…“

Затим је наведено: „Сви свештеници, чланови разних католичких редова, као и њихови најближи сарадници. Уколико се из тактичких разлога неки свештеници не ликвидирају, треба пазити да се ставе на место које им је примерено.“

Под тачком три се наводи: „Мора бити ликвидирана сва интелигенција која није 100 одсто везана за КПС (Комунистичку партију Словеније) и која није у њу учлањена. Ту се не сме толеристати ни само платонско симпатизерство за ОФ (Ослободилачки фронт). Толерисање таквих неодлучних елемената значило би да се у новој совјетској држави код њих међу првима јави незадовољство“.

У тачки четири кратко је побројано: „Ликвидирати све припаднике буржоазије, као и трговце, крупније занатлије, ситне предузетнике“. Затим се наводи: „Подразумева се да морају бити ликвидирани сви рентеријери, богаташи и индустријалци“.

У тачки шест наређује се: „Коначно морају бити ликвидирани сви ситни представници владајуће класе, нпр. официри, подофицири, војници, полицајци, чиновници финансија, итд.

Изузимају се само они који су прави чланови КПС-а који су у редовима војске…

И у тачки седам експлицитно се каже: „Поубијати све велике кметове, трговце, кулаке и њихове породице“.

Сурово упутство

Такође се даје и сурово упутство за богате суграђане који су подржали комунисте: „Што се тиче оних богаташа, трговаца и индустријалаца који су новчано подржавали ОФ, према њима спровести исто начело горенаведено. Они су тиме хтели да спасу само своју кожу“.

Цветковић каже да репресија према овим слојевима на срећу ипак није спроведена у том обиму, али да овај документ открива с колико жара и прецизности је то спровођено.

„У једном упутству тајне службе се чак каже да је квота од четири одсто ликвидираног становништва за Словенију још мања него што је убијено у СССР-у након револуције, тј. пет одсто“,  каже Цветковић.

Пописивање жртава

Словеначка Комисија за злочине комуниста пронашла је 581 масовну гробницу, са око 100.000 тела жртава, а у архивама је пронађена само 281 судска пресуда на смрт за период од 1945. до 1952.

Међу убијенима у Словенији је и око 25.000 Срба, а именом и презименом пописано је 13.960 Словенаца. Српска Комисија до сада је пописала именом и презименом 59.912 људи које су убили комунисти у Србији. Тај број је свакако већи, јер још нису пронађене све Ознине књиге стрељаних за велике градове, као што је на пример Београд.

Наређење за стрељања, како су утврдиле комисије, стигло је директно од Јосипа Броза, преко Александра Ранковића, шефа Озне.

Наредбе о стрељању

Срђан Цветковић је подсетио само на неке наредбе Озне о стрељањима, које су пронађене у Фонду БИА и Војном архиву.

„Један од најглавнијих задатака уопште је уништење домаће реакције — издајника — њихово истребљење из самог корена…“ пише у наредбама.

У Словенији је пронађена Кардељева наредба од 25. јуна 1945:

„Биће проглашена амнестија. Значи, немате никаквог разлога да будете спори у чишћењу као што сте били до сада“.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed