РТРС, Срна, 17. 3. 2023, Штрбац: Конференција о Степинцу почетак предизборне кампање ХДЗ-а

А. Степинац и В. Бакарић у друштву официра Црвене армије, Првомајска парада 1946, Загреб Фото: Вечерње новости

А. Степинац и В. Бакарић у друштву официра Црвене армије, Првомајска парада 1946, Загреб Фото: Вечерње новости

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је Срни, поводом конференције о контроверзном римокатоличком надбискупу Алојзију Степинцу, “Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вјере, истрајности и наде”, у Европском парламенту 21. марта, да је идућа година у Хрватској изборна, а ова конференција практично почетак кампање ХДЗ-а.

Штрбац је као посебно интересантно навео да је иницијатор конференције Хрватица из Мостара и дугогодишњи амбасадор БиХ у више земаља Жељана Зовко, актуелни хрватски посланик у Европском парламенту.

– Ко придобије у Хрватској католике и “бранитеље” тај ће побиједити. Очигледно је да ова Хрватица из БиХ то зна. Она је релативно млада, рођена 1970. године у Мостару и она је била све до 2016. године амбасадор БиХ у Шпанији, Француској, Италији. Када се садашњи шеф ХДЗ-а и премијер Андреј Пленковић вратио из Европског парламента, она је у ствари њега замијенила – рекао је Штрбац.

Он је нагласио да је то било изненађење и за чланове ХДЗ-а и за све у БиХ, а онда је она рекла да са те позиције из Европског парламента може више да учини за Хрвате било гдје да су у свијету.

Штрбац је рекао да је Зовко 2020. године поново била на листи ХДЗ-а и поново ушла у Европски парламент.

Он је истакао да су интересантне биографије и осталих учесника ове конференције и навео да је међу њима јеврејска историчарка Естер Гитман, рођена у Сарајеву 1939. године.

– Она је живјела у Израелу, онда је отишла у САД. Она се тамо почела бавити Павелићевим временом и НДХ. Трагала је за “спасиоцима” Јевреја и онда је нашла и описала да је управо Степинац спасао њих 58. Видите колика је мудрост у Хрватској и организатора да нађу Јеврејку која ће величати лик и дјело Степинца – рекао је он.

Штрбац је нагласио да је Гитманова написала и књигу о Степинцу и да је врло поштована у Хрватској гдје предаје историју на Бискупском свеучилишту у Загребу.

– А то исто ради и један од учесника конференције Британац Робин Харис који је чак био и савјетник Маргарет Тачер. Он је 2006. године узео хрватско држављанство – рекао је Штрбац.

Он вјерује да за вријеме понтификата папе Фрање Ватикан неће прогласити Степинца за свеца.

– Из Ватикана су рекли да ће се то десити у право вријеме, односно у “Божије вријеме”. Хрватска је вјероватно најкатоличкија земља на свијету и чини све да се Степинац не заборави, а у очекивању да ће први папа који буде изабран, након овог, то довести до краја – рекао је Штрбац.

Он је навео да Хрвати тренутно више мрзе поглава Римокатоличке цркве него Србе управо због тог његовог односа према Степинцу, који је 1998. године беатификован.

– Умјесто да га канонизује, папа Фрања је формирао Мјешовиту комисију која је требало да утврди дјеловање Степинца прије, током и након Другог свјетског рата – рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да је било шест састанака Комисија, а да је сваки завршен тако што је свака страна остала при свом ставу, односно да је за СПЦ он и даље злочинац,а за Хрвате не само блаженик него и светац иако није канонизован.

Штрбац је оцијенио да све у свему Степинац остаје контроверзна личност и да ће се наставити настојање Хрвата да докажу да је он светац и да су његова дјела достојна тога.

– Можда се и могу наћи нека добра дјела, како тврди Гитманова, али је много више допринио прекрштавању православаца. Много је више зла нанио него што је добра донио – закључио је Штрбац.

Европски парламент се оградио од конференције о Степинцу, која ће на иницијативу хрватског посланика у том парламенту Жељане Зовко бити организована 21. марта, баш као и 2016. године поводом изложбе у његову част, уз образложење да су “искључиво посланици одговорни за незваничне активности, иако се одржавају под њиховим кровом све док поштују углед парламента”.

Алојзије Степинац био је загребачки надбискуп од 1937. године до смрти 1960. Бројне чињенице потврђују да је Степинац активно учествовао у стварању нацистичке НДХ и да је све вријеме знао за масовне покоље над Србима.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed