Глас Српске, 29.7.2018, Обиљежено 77 година од усташког злочина над Србима у Глини

Обиљежено 77 година од усташког злочина над Србима у Глини Фото: СРНА

Обиљежено 77 година од усташког злочина над Србима у Глини Фото: СРНА

Глина – У Глини је данас одржан комеморативни скуп поводом 77 година од усташког злочина у којем је убијено око хиљаду Срба из овог и околних мјеста.

На мјесту некадашње Цркве рођења Пресвете Богородице у Глини, односно испред спомен-дома који је 1995. године преименован у Хрватски дом, одржан је комеморативни скуп, а помен страдалима одржао је Његово високо преосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

“Који год аспект да се покрене, он је недовољан да у потпуности у својој суштини искаже и изрази оно што се овде збило и да пренесе поруку која је неопходна нама данас који овде стојимо и читавом свету. Поруку која је важна, како за садашњост, још више за будућност”, рекао је митрополит Порфирије.

Скуп, који је ове године организовало Српско народно вијеће /СНВ/, протекао је мирно и без инцидената.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да је на данашњи дан почела друга кампања уништавања Срба током 1941. године, у првим мјесецима власти Независне Државе Хрватске на најгори могући начин.

“Из тог разлога је наша дужност да се сјећамо и чувамо спомен на ове жртве”, рекао је Пуповац.

Из Загреба је дошао и један аутобус чланова Савеза антифашиста, а послије комеморације сви заједно су се упутили на спомен-костурницу на православном гробљу у Глини.

У усташком злочину почињеном 1941. године убијени су Срби из Глине и села некадашњег котара Вргинмост – Чемернице, Топуског, Пјешћанице, Цреварске Стране, Батине Косе, Буковице и Трепче.

Из СНВ је саопштено да се на годишњицу овог злочина придружује дугогодишњим апелима и иницијативи да се објекту, који се сада налази на некадашњем мјесту православне цркве, односно на мјесту злочина, врати назив Спомен-дом, те да буде враћен у своју првобитну намјену комеморације и сјећања на један од најтежих тренутака у историји Глине.

У Глина данас има око 400 српских домаћинстава или око 900 људи.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed