Глас Српске, 5.7.2017, Служен парастос за 24 убијених Срба из Крњића

Обиљежена 25. годишњица убиства 38 Срба из села Загони у Братунцу и Крњићи у општини Сребреница Фото: Глас Српске

Обиљежена 25. годишњица убиства 38 Срба из села Загони у Братунцу и Крњићи у општини Сребреница Фото: Глас Српске

Сребреница – Служењем парастоса и прислуживањем свијећа за покој душа убијених мјештана, данас је код спомен обиљежја у порти Цркве Светог Пророка Илије у сребреничком селу Крњићи, обиљежено је 25 година од страдања 24 српска цивила и војника из овог села од којих је 17 убијено на данашњи дан 1992. године.

Цвијеће уз спомен-обиљежје постављено на црквеном зиду положиле су делегације општине, Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Удружења ветерана из Сребренице.

Као и у другим српским селима ове општине злочин над српским становништвом у Крњићима починиле су муслиманске снаге из Сребренице и околних села.

Представници Борачке организације и сродници убијених Срба из овог села још једном су поновили да за злочин над њиховим најмилијим још нико није одговарао.

Радовану Симићу су масакрирали осамдесетогодишњег дједа Илију, којег су са штапом у руци и шајкачом на глави затекли у кући.

Тог 5. јула у овом селу су свирепо убијени његов брат Вељко и рођаци Недељко и Драгутин.

Чланови породица убијених кажу да их боли неправда јер су међународно и правосуђе БиХ остали глуви на ове злочине, а да Тужилштво и Суд као и Институт за тражење несталих БиХ треба укинути или да Републике Српска престане финансирати њихов антисрпски рад и једностран приступ ратним злочинима.

Кобног 5. јула џелати су убили осамдесетогодишњег непокретног сеоског учитеља у пензији Васу Парачу, чије је тијело спаљено на ватри коју су у кући наложили његови бивши ученици.

Неке од жртава пронађене су тек 15 и више дана након убистава.

Преживјели мјештани Крњића причају да је тог трагичног дана осим, у кући запаљеног учитеља Васе, убијени и директор школе Раде Тримановић, старица Сока Вујић, а свештеник Слободан Лазаревић је убијен у тренутку док је обављао вјерски обред.

 

Међу убијеним било је и шест жена.

Напад муслиманских снага на Крњиће почео је око 10.00 часова док су мјештани били у својим кућама. Тог дана су опљачкане и попаљене све куће, школа, задружни дом и други објекти, а црква у овом селу је оскрнављена.

 

Убијени су сви Срби који нису могли побјећи.

У Крњићима је до рата било четрдесетак српских домаћинстава и у ово село још се није вратила ниједна породица јер нема никаквих услова за повратак. Пут до села није обновљен као ни куће у селу.

„Крњићи су једно у низу сребреничких села у којима су муслиманске снаге починиле стравичне злочине и извршиле етничко чишћење које су на овом простору започеле у априлу 1992. године“, изјавио је одборник у Скупштини општине Сребреница Милош Миловановић.

Он наглашава да за те злочине још нико није одговарао, али да се мора истрајати у тражењу правде за све невине жртве и да се не смију заборавити стравични злочини почињени у овом селу.

„На нама и нашим потомцима остаје обавеза и аманет да истрајемо у борби за истину и правду, те да они који су починили злочин одговарају“, поручио је Миловановић.

 

Преживјели само они који нису били у селу

Братунац, Сребреница – Прислуживањем свијећа и служењем помена јуче је обиљежена 25. годишњица убиства 38 Срба из села Загони у Братунцу и Крњићи у општини Сребреница, а за овај злочин још нико није одговарао.

– Убијена је моја мајка Рада и бака Љубица, а мој четворогодишњи брат Александар одведен је у логор. Имао сам тада седам година и случајно сам избјегао судбину мојих најмилијих, јер се нисам задесио у селу – рекао је Владан Милошевић и додао да су мјештани Загона убијени на њивама или у кућама које су опљачкане и попаљене.

На јучерашњи дан 1992. године нападнуто је и сребреничко село Крњићи, гдје су убијена 24 српска цивила и војника. Тог дана је запаљен у кући непокретни учитељ Васо Парача (80), а свештеника Слободана Лазаревића затекли су у цркви и убили.

Предсједница општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Радојка Филиповић рекла је да се предмет у вези са злочином у Загонима налази у Тужилаштву БиХ и да је крајем 2015. године истекао рок за доношење судске одлуке.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed