Вечерње новости, 22.4.2017, Пронађена зграда болнице у Јасеновцу

Епископ пакрачко-славонски г. Јован (Ћулибрк) Фото: Вечерње новости,  З.Јовановић

Епископ пакрачко-славонски г. Јован (Ћулибрк) Фото: Вечерње новости, З.Јовановић

Значајно откриће на простору усташког логора смрти. Епархија пакрачко-славонска откупила кућу и у њој ће отворити музеј

ИЗМЕЂУ манастира Јасеновац и истоименог места, на локацији где се за време НДХ налазио део комплекса јасеновачког логора, пронађена је зграда болнице, у којој су усташе лечили махом јеврејски лекари – логораши.

Ово је највеће откриће од ослобођења до данас везано за Јасеновац, будући да се веровало да од некадашњег логора није остало ништа, осим Кожаре, која није у музејској функцији.

 

Ујутро 22. априла 1945. године, 600 логораша од преживелих 1.093 одлучило се на пробој. У животу је остало свега њих 92 из Логора 3 – Циглане. Неколико сати касније, пробој је покушало и 167 заточеника из Кожаре, од којих је преживело њих 11.

 

Усташка болница је, по речима епископа славонског Јована, откривена на имању породице Клинцов. Епархија пакрачко-славонска откупила је недавно ову зграду, која је сада саставни део манастира Јасеновац и у којој ће бити направљена музејска поставка.

Велико откриће епископ Јован обелоданиће данас, на годишњицу пробоја последње групе логораша. Ујутро 22. априла 1945. године, 600 логораша од преживелих 1.093 одлучило се на пробој. У животу је остало свега њих 92 из Логора 3 – Циглане. Неколико сати касније, пробој је покушало и 167 заточеника из Кожаре, од којих је преживело њих 11.

– Када говоре о Јасеновцу, људи углавном мисле на Циглану, од које нису остали трагови. Међутим, између Циглане и манастира Јасеновац, у коме је за време рата била смештена усташка моторизована јединица, која је патролирала и ловила одбегле логораше, али и клала по широј околини места, постојала је зграда усташке болнице – каже за „Новости“ владика Јован.

Ту су се налазила имања српских породица Тривунчић и Клинцов, које су се после рата вратиле на своја огњишта. Управо зато ове зграде нису откривене и срушене. Оне нигде нису биле означене као логорске зграде, нити су припадале Спомен-комплексу Јасеновац.

– Поред куће породице Клинцов, грађене шездесетих година, постоји штала и штагаљ (таван са сеном), који су коришћени као усташка болница. Ту се налази и колиба, која је данас шупа за алат, а где су некада били смештени јеврејски заточеници, лекари, који су лечили усташе. О њима је остало пуно писаних трагова у сведочењима преживелих – објашњава владика Јован.

У откривању ове болнице и њене намене, eпархији су помогли историчари и људи из Спомен-подручја. На зиду бараке пронађена је велика Давидова звезда, као и стари комплет за прву помоћ.

– О открићу смо одмах обавестили „Јад Вашем“ и међународну кровну организацију сећања на Холокауст ИХРА. Изразиле су велико интересовање и вољне су да учествују у музејском уобличавању пронађених објеката – каже владика славонски.

 

„АРХИПЕЛАГ“ ЛОГОРА

ЈАСЕНОВАЦ је био највећи концентрациони логор на територији НДХ. Формиран је 21. августа 1941. Усташе су га уништиле у априлу 1945. Цео комплекс био је састављен из пет мањих логора: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка.

 

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed