Вести, 17.1.2015, Драгоцени документ о усташком геноциду

Допринос истини: Детаљ с промоције у свечаној сали Дома Војске Србије у Београду  Фото: Одбрана - Медија центар МОД

Допринос истини: Детаљ с промоције у свечаној сали Дома Војске Србије у Београду Фото: Одбрана – Медија центар МОД

„Саво водо… Јасеновче однела те вода, у теби сам остала без рода“, из грла је потресно певала Светлана Спајић, сакупљач и извођач традиционалних српских песама, отварајући промоцију фотомонографије „Злочини над Србима у Независној Држави Хрватској“ аутора Јована Мирковића, у издању „Света књиге“, која је промовисана у дупке пуној свечаној сали Дома Војске Србије у Београду.

Допринос истини: Детаљ с промоције у свечаној сали Дома Војске Србије у Београду

На промоцији су говорили академик Василије Крестић, који је и писац предговора, владика славонски Јован (Ћулибрк), затим др Милан Кољанин, председник Управног одбора Музеја жртава геноцида и координатор Одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора СПЦ, историчар проф. др Вељко Ђурић Мишина, научни сарадник у Институту за савремену историју, као и Стево Ћосовић, уредник издања и аутор Јован Мирковић.

Сви говорници су се сагласили да ова монографија, објављена на српском и енглеском, има пресудну улогу у нашој историографији и драгоцен је документ који потврђује да је геноцид над Србима у Хрватској био институционализован и да је био плански програм Независне државе Хрватске.

 

Стара идеја о истребљењу

Академик Василије Крестић је у свом говору нагласио и да је идеја о убијању Срба у Хрватској стара.

„Она траје још од времена револуције 1848. године и од тада је све било подређено циљу да се створи велика, етнички чиста католичка Хрватска“, рекао је цењени академик.

– Од 1948. до 1992. године ниједна институција код нас није се бавила проучавањем геноцида. Захваљујући овој књизи, данас можемо сазнати размере геноцида који нам се догодио – рекао је, између осталог, славонски владика Јован и нагласио да ово дело представља истинску прекретницу.

Академик Василије Крестић, који је себе назвао духовним инспиратором ове књиге, истакао је да је ово издање намењено како светској тако и домаћој јавности.

– Потребно је да пробудимо савест наших људи, да не забораве шта нам се десило. Али, ни данас нам се не да да ту савест пробудимо, јер не можемо да дођемо до наше владе, игноришу нас – рекао је цењени историчар.

Његов колега Вељко Ђурић Мишина додао је да је у архивама БИА и ВБА право богатство материјала за проучавање на ову тему, али се они љубоморно чувају од стручне јавности.

Аутор фотомонографије Јован Мирковић, историчар и дугогодишњи директор Спомен комплекса у Јасеновцу, истакао је да је потребно сећати се и не заборављати то време у коме је злочине чинила хрватска држава на свим нивоима власти, и управо ова књига представља документовани прилог и аутентичну оптужницу против НДХ.

Промоцију је затворила вокална уметница Светлана Спајић, која је отпевала „Мајку православну“ чувеног песника Владимира Назора.

 

 

С. Судар

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed