Srbi.net, 12.10.2020, Помен за 243 српска цивила убијена 1942. године у селу Кукуњевац

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Веће српске националне мањине Липика, Месни одбор Кукуњевац и УАБА Липик-Пакрац одржали комеморативни скуп за жртве усташког терора из октобра 1942. године.

Комеморација и помен за 243 српска цивила, које су 11. октобра 1942. године у селу Кукуњевац побиле усташке власти одржана је у недељу, 11. октобра. Учесници комеморације и помена окупили су се испред срушене цркве и у колони се упутили на место тог страшног злочина.

Делегације су положиле венце на обновљено постоље са именима и презименима свих страдалника, њих укупно 667.

Венце су положиле делегације Пожешко-славонске жупаније, Града Липика, Месног одбора Кукуњевац, ВСНМ-а Липик, ВСНМ-а Пожешко славонске жупаније, Српског народног већа, ВСНМ-а Вировитичко-подравске жупаније, УАБА Пожега, УАБА Пакрац-Липик и СДСС-а.

Пригодне рецитације извели су представници УАБА Пакрац-Липик и УАБА Пожега, а помен жртвама служио је епископ пакрачко-славонски Јован са свештенством.

Стравичан злочин усташких власти према српском становништву у Кукуњевцу недалеко од Липика извршен је пре 78 година. Тога дана живот је изгубило 243 цивила које су усташке власти дотерале пред тамошњу цркву, а затим их спровеле до оближњег јарка где су их побили.

У селу Кукуњевац током Другог светског рата страдало је 667 цивила. У самом селу убијено је 243 док су остали несрећници побијени у логорима Јадовно, Јасеновац, Сисак и Стара Градишка.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed