Вечерње новости, СРНА, 9. 7. 2022, Стављање Тесле на евро – НАСИЛНА ХРВАТСКА ПОЛИТИКА: Шта се крије иза културне и историјске крађе?

Хрватски евро, куна, шаховница и Никола Тесла Фото: Курир, ЕПА Антонио Бат

Хрватски евро, куна, шаховница и Никола Тесла Фото: Курир, ЕПА Антонио Бат

АКАДЕМИК Василије Крестић оценио је да је најављено штампање „хрватског“ евра, међу којима и кованица са ликом чувеног српског научника Николе Тесле, културна и историјска крађа која је део насилне хрватске политике.

– То је политика која има за задатак да осваја, да узима што је туђе, да краде. Тако и Николу Теслу они већ дуго година краду, отимају и тиме надокнађују и недостатак своје културе, својих значајних великих личности, које морају да оду да узму од Срба – истиче Крестић.

Академик Крестић, у сусрет 166 година од рођења Николе Тесле, сина српског православног свештеника са простора некадашње Војне Крајине Хабзбуршке монархије, чији су рођаци тешко страдали у хрватском геноциду над Србима током Другог светског рата, наводи да те и такве „културне и историјске крађе, када је реч о Хрватима“, нису ништа ново.

– Такве будалаштине у корист хрватске идеологије и политике проткане су доста дугим временским периодом. Ако немају своје значајне личности, догађаје, историју, онда су склони томе да те личности и догађаје припишу себи – да их украду – каже Крестић.

Он истиче да је присвајање Тесле у складу са хрватском политиком која је заснована на хрватском државном историјском праву и која подразумева да сви становници Хрватске морају бити и јесу, у политичком смилу, Хрвати.

– Они су се држали тог права и у средњем веку, а поготово у периоду до 1914. односно 1918. године. Дакле без обзира на њихову етничку и верску припадност, они су у политичком смислу Хрвати. Тако су и Никола Тесла, као и Срби у Хрватској, православни Хрвати – наводи Крестић.

Како објашњава, по том основу, по основу рођења, припадности Хрватској, све становништво мора бити хрватско.

Крестић упозорава да је проблем такве хрватске историје, која почива на државно-историјском праву, у томе што је по том основу и дошло до геноцида над Србима.

– Они су желели да Србе у Хрватској или припоје хрватском националном корпусу – да их придобију за то да буду Хрвати православне вере, а ако то неће онда је дошла она Будакова – једну трећину протерати, једну поклати, а једну покрстити – наводи Крестић.

Како истиче, то је „њихова насилна политика“, а темељ те насилне политике је у хрватском државном историјском праву.

Он наводи да је и најновији случај стављања лика Николе Тесле на ковани новац такође у складу са том „великохрватском политиком и политиком која се заснива на хрватском државном и историјском праву“.

Академик Крестић напомиње да се Срби, када тумаче хрватску историју, увек боре да не повреде Хрвате, а проблем је и то што се и кад је реч о отимању Николе Тесле, чују свакакве приче, чак и нетачне.

– Нећемо да кажемо голу истину, а гола истина је управо ово о чему вам говорим. Нажалост, мало је наших људи који знају шта се све крије иза тог историјског и државног права – закључује Крестић.

Хрватско Национално вијеће за увођење евра као службене валуте представило је у мају изглед будућих кованица на којима ће бити и лик Николе Тесле са шаховицом у позадини.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed