РТС,Танјуг, 5.5.2018, Одата почаст жртвама под-логора логора Маутхаузен

Ашах (Маутхаузен), српско војничко гробље из Првог светског рата Фото: Политика / Јелена Чалија

Ашах (Маутхаузен), српско војничко гробље из Првог светског рата Фото: Политика / Јелена Чалија

 

У склопу обележавања годишњице ослобођења логора Маутхаузен, код Споменика југословенским борцима и жртвама фашистичког терора убијеним у периоду 1941-1945. године у месту Ебензе одржана је церемонија полагања венаца и одавања почасти.

Церемонији су присуствовали представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова Србије, конзул Србије у Салцбургу, представници Српске православне цркве, као и више стотина припадника српске дијаспоре који живе у Аустрији.

У наставку комеморација, делегација из Србије обишла је спомен-комплекс као и једини за јавност отворени тунел у којем су логораши радили, као и злогласни дворац Хартхајм у општини Алковен близу Линца који је био „центар за еутаназију“ у којем је у периоду од маја 1940. до децембра 1944. године убијено више од 18.000 људи.

Потом је одржана комеморација у некадашњем под-логору Маутхаузена, Гусену 1, код споменика српским жртвама на месту некадашњег крематоријума који је претворен у Меморијални комплекс, где је истакнута и застава Србије, наводи се у саопшетњу Министарства за рад.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић положио је венац и одао почаст.

Одржана је церемонија полагања венаца и одавања почасти у месту Ашах на српском војничком гробљу из Првог светског рата, на којем је сахрањено 5.600 српских војника.

 

 

 

 
 
 
 
Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed