Вечерње новости, 4. 9. 2017, Бошњаци би да руше Дражу, а Срби не дају

Фото: Александра Ребић, generalmihailovich.com

Бошњаци би да руше Дражу, а Срби не дају – Споменик генералу Драгољубу Михаиловићу у Либертивилу
Фото: Александра Ребић, generalmihailovich.com

„Босански Американци“ послали иницијативу за уклањање споменика. Дражи Михаиловићу. Оцрнили Владу Србије, уплели и Русе… Перица Совиљ: Американци могу само да се насмеју

ФЕЈСБУК група „Босански Американци“ послала је прошле недеље петицију америчким званичницима у којој званично траже рушење споменика Драгољубу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у отаџбини. Споменик су 2009. подигли Срби, у порти цркве Свети Сава, у Либертивилу, близу Чикага.

Петиција, у којој Дражу називају „неофашистом“, „симболом мржње, етничког чишћења и геноцида“, послата је сенаторима Ричарду Дарбину и Темију Дакворту, конгресмену Бредлију Шнајдеру, гувернеру Илиноиса Брусу Раунеру, градоначелницима Чикага и Либертивила, амбасади БиХ у Вашингтону, Министарству спољних послова и председнику БиХ. У петицији наводе да је четничка организација коју је основао Михаиловић „терористичка“, и да су последице њеног деловања Милошевић, Караџић, Младић, Плавшић, Хаџић, Лукић…

„У последње две деценије србијанска влада, која одобрава и подржава четнике, има своје лобисте, који су дубоко укорењени у америчкој политици, и манипулишу историјом и чињеницама“, наводи се у обраћању званичницима САД. Такође, наводе да је модерним четницима геополитички савезник Русија, да они, баш као и Влада Србије, негирају геноцид у Сребреници, а споменик генералу пореде са споменицима Хитлеру, Стаљину, Бин Ладену…

Тврде и да српска црквена организација злоупотребљава пореске олакшице због којих јој је забрањена политичка кампања.

На идеју да руше Дражин споменик амерички Бошњаци дошли су у општој еуфорији око рушења споменика припадницима Конфедерације, после немира у Шарлотсвилу.

БИЛИ СА ОКУПАТОРИМА

 

Милослав Самарџић, уредник „Српских новина“, најстаријег часописа српске емиграције, подсећа да је већина војно способних муслимана била у формацијама НДХ или као есесовци (СС дивизије „Ханџар“ и „Кама“): – Према извештају Хитлеровог дипломате Нојбахера, формације НДХ су до краја 1943. убиле 750.000 Срба. У одмаздама, четници су убили око 8.000 муслимана. Муслимани би требало да подигну још један споменик Дражи, јер да је наредио „око за око, зуб за зуб“, већина не би постојала.

 

– Иницијатива да се уклони споменик подигнут о трошку америчких Срба, на приватном земљишту српске православне епархије у Либертивилу, примитивна је, неартикулисана и глупа.

На неписменом енглеском, уз више него бедну аргументацију, Удружење је упутило представку захтевајући да се споменик вођи српског отпора окупатору током Другог светског рата и првом анти-осовинском герилцу у Европи уклони зато што „вређа њихова осећања и подстиче на мржњу“. Разумљива је завист кокошке, која кљуца и трчкара по земљи, на орла, који лети високо у небесима – коментарише Стеван Каргановић, амерички адвокат српског порекла, директор „Историјског пројекта Сребреница“.

Он додаје да ова „мизерна иницијатива“ не би имала шансу да прође у Америци каква је постојала пре Шарлотсвила. Данас је, међутим, не треба потценити, а ако је општински органи узму у разматрање, српска заједница ће се оштро супротставити.

Перица Совиљ, почасни председник Организације српских четника „Равна Гора“, већи је оптимиста и верује да ниједан озбиљан суд не би могао да узме овакву иницијативу у разматрање. Додаје и да би „амерички муслимани из Босне хтели да се понашају према четницима и генерално Србима као што су се понашали под Титовом диктатуром“:

– Склонили смо се у Америку зато што овде постоји закон. Они овде не смеју да руше јер ће бити похапшени. Петицију свако може да пише, али на ову њихову, где пореде Дражу са Хитлером, Американци могу само да се насмеју.

 

 

В. Црњански Спасојевић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed