Епархија врањска, 29. 5. 22010, Пренос моштију сурдуличких мученика и освећење Спомен-костурнице (1924-2010) у Сурдулици

Сурдулица: Пренос моштију Судуличких мученика, 29. 5. 2010. Фото: Епархија врањска

Сурдулица: Пренос моштију Судуличких мученика, 29. 5. 2010. Фото: Епархија врањска

Централни догађај преноса моштију сурдуличких мученика било је богослужење у храму Светог Ђорђа у Сурдулици – 29. маја 2010. године.

По позиву Епископа врањског Пахомије, данашњој свечаности је присуствовао изасланик Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја и Светог архијерејског синода СПЦ Његово Преосвештенство Епископ браничевски Господин Игњатије.

Данашње богослужење у храму Светог Ђорђа почело је парастосом сурдуличким мученицима, а у наставку је служена Света Архијерејска литургија. Свету литургију су служили Епископи Игњатије и Пахомије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске. Поводом преноса моштију сурдуличких мученика из Првог светског рата у обновљену Спомен-костурницу у Сурдулици, у току протекла два дана одржано је више значајних догађаја. Тако је у петак – 28. маја 2010. године, најпре отворена изложба ликовних радова ученика основних и средњих школа из Србије и Републике Српске, а затим је у сали новоизграђене средње Техничке школе “Никола Тесла“ у Сурдулици, одржана промоција монографије Спомен-костурница 1924-2010, аутора Рајке Дојчиновић, историчара из Сурдулице и извршена додела награда за ликовне и литерарне радове, које су читали првонаграђени ученици основних и средњих школа…

Поводом преноса моштију сурдуличких мученика из Првог светског рата у обновљену Спомен-костурницу у Сурдулици, у току протекла два дана одржано је више значајних догађаја.

Тако је у петак – 28. маја 2010. године, најпре отворена изложба ликовних радова ученика основних и средњих школа из Србије и Републике Српске, а затим је у сали новоизграђене средње Техничке школе „Никола Тесла“ у Сурдулици, одржана промоција монографије Спомен-костурница 1924-2010, аутора Рајке Дојчиновић, историчара из Сурдулице и извршена додела награда за ликовне и литерарне радове, које су читали првонаграђени ученици основних и средњих школа.

У сали Дома културе у Сурдулици, одржана је Академија посвећена страдању сурдуличких мученика у Првом светском рату, на којој је своју беседу посвећену овим трагичним догађајима и страшним злочинима над српским народом говорио др Славенко Терзић, историчар из Београда. У уметничком програму, на Академији су учествовали: ученици Техничке школе „Никола Тесла“ из Сурдулице, хор цркве Светог Ђорђа из Сурдулице и монахиње манастира Свети Пантелејмон из Лепчинца. На крају Академије, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, уручио је пригодне награде победницима литерарног и ликовног конкурса Отаџбина и слобода – прошлост, садашњост и будућност.

Централни догађај преноса моштију сурдуличких мученика било је богослужење у храму Светог Ђорђа у Сурдулици – 29. маја 2010. године. По позиву Епископа врањског Пахомије, данашњој свечаности је присуствовао изасланик Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја и Светог архијерејског синода СПЦ Његово Преосвештенство Епископ браничевски Господин Игњатије. Данашње богослужење у храму Светог Ђорђа почело је парастосом сурдуличким мученицима, а у наставку је служена Света Архијерејска литургија. Свету литургију су служили Епископи Игњатије и Пахомије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске.

У својој беседи, коју је произнео Епископ Игњатије, говорио је о љубави човека према Богу из које проистичу и све друге љубави, као што је то била и љубав према ближњима коју су показали сурдулички мученици страдајући само зато што су припадали српском народу.

На крају Свете литургије, Епископ врањски Пахомије захвалио се Епископу Игњатију на његовом учешћу у данашњем историјском догађају за српски народ са простора епархије врањске, а и шире, истакавши да повод за данашњи догађај треба да буде опомена онима који су до истог довели, а нама потомцима сурдуличких мученика трајно сећање на невино настрадале жртве.

По завршетку Свете литургије у изузетно достојанственом поретку, „у тренутку када су и птице у порти храма Светог Ђорђа престале да певају и када су се само чула црквена звона, када су потекле сузе свих присутних“ кренула је поворка од храма Светог Ђорђа до Спомен-костурнице, предвођена Епископима Игњатијем и Пахомијем, свештенством, монаштвом и верујућим народом, у којој је 36 младића из Сурдулице, Врања, Владичиног Хана и Бујановца, носило 18 сандука са земним остацима сурдуличких мученика.

Сандуци са земним остацима сурдуличких мученика, спуштени су у Спомен-костурницу која је подигнута 1924. године, а коју су порушиле бугарски окупатори 1941. године, а која је обновљена од 2004. године.

Потом су Епископи Игњатије и Пахомије, са свештенство, извршили освећење нове зграде Техничке школе „Никола Тесла“ у Сурдулици.

Данашње догађање, завршено је пригодним програмом испред Спомен-костурнице, у дворишту Техничке школе у Сурдулици, у оквиру кога се присутнима обратио председник Организационог одбора и Удружења Стара Сурдулица господин проф. др Томислав Радојчић, који је изразио осећање да ће се коначно смирити и у миру почивати земни остаци сурдуличких мученика којима је ово седми пут да буду померане. У уметничком програму, учествовали су: посебно награђена на литерарном конкурсу Милена Ивковић, ученица трећег разреда Техничке школе из Косовске Каменице, Драган Станковић, драмски уметник из Врања и ученици Војне гимназије из Београда. Свечаност је завршена песмом ученика Војне гимназије Тамо далеко, са развијеним заставама Србије и поносним и достојанственим ускликом: Живела Србија који су громким аплаузом прихватили сви присутни.

Данашњој свечаности присуствовали су народни посланици, представници јавног, културног и политичког живота из пчињског округа, представници Удружења за очување традиција ослободилачких ратова до 1918. године из Обреновца, Лесковца, Власотинца, Врања и Сурдулице, ученици основних и средњих школа из Бујановца, Врања, Владичиног Хана и Сурдулице.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed